Grillningsförbudet börjar lätta

TT

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-08-12

Förbudet mot att grilla på den egna tomten har på senare tid tagits bort av flertalet länstyrelser. Arkivbild

Flera länsstyrelser har den senaste tiden tagit bort förbudet mot att grilla på egen tomt. I fem län är det dock fortfarande straffbart att tända på grillkolen.

Det fick stor uppmärksamhet när det totala eldningsförbudet, inklusive hemmagrillning, infördes under den sista veckan i juli efter en uppmaning från Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Att en majoritet av landets länsstyrelser har börjat lätta på förbudet har inte fått lika stor spridning.

Enligt myndighetssajten krisinformation.se råder på söndagen bara totalt eldningsförbud i fem län: Skåne, Blekinge, Halland, Västra Götaland och Östergötland.

I en majoritet av de övriga länen har förbudet mot att grilla på egna tomten tagits bort. Flera länsstyrelser påpekar dock att grillen ska vara upphöjd från marken. Om det sker säkert är det också tillåtet för restauranger att grilla liksom på kommersiella campingplatser.

På det flesta håll är det fortfarande förbjudet att tända campingkök med öppen låga i naturen liksom på färdigställda grillplatser. Varje länsstyrelse har information om gällande förbud på hemsidan.

Brott mot det totala eldningsförbudet kopplades till böter, vilket den 28 juli drabbade en man i skånska Åhus som fick 30 dagsböter på totalt 19 500 kronor.

Rättad: I en tidigare version av texten framgick inte att även Blekinge har totalt eldningsförbud.

ANNONS