Energidryck till barn kan förbjudas i England

Den brittiska regeringen vill införa förbud mot försäljning av energidrycker till barn då de är oroliga över dryckens påverkan på hälsan.

Det kan bli förbjudet att sälja energidrycker till barn i England, säger den brittiska regeringen i ett uttalande. Energidrycker innehåller höga mängder socker och koffein och har länge kopplats ihop med fetma och andra hälsosjukdomar. Brittiska ungdomar konsumerar omkring 50 procent mer av den uppiggande drycken, än andra ungdomar i Europa.

– Tusentals konsumerar drycken regelbundet, ofta på grund av det låga priset. Vi diskuterar möjligheten att förbjuda försäljningen till unga, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May i uttalandet.

Förbudet skulle gälla drycker som innehåller minst 150 milligram koffein per liter, och skulle endast beröra barn i England – inte de som bor i Skottland, Wales och Nordirland, där reglerna i stället kommer att beslutas om lokalt.

Som det är i dag så förbjuder vissa större återförsäljare redan försäljning av energidrycker till ungdomar i England.

Snart kan det vara slutdrucket energidryck för barn.
Snart kan det vara slutdrucket energidryck för barn.

Ett förbud välkomnas

Den främsta motiveringen för förbudet är är den höga halten av koffein i drycken som har härletts till en rad hälsoproblem hos barn, som till exempel huvudvärk och magont, samt hyperaktivitet och sömnproblem, skriver The Guardian. Exempelvis innehåller en Redbull på 250 milliliter 80 gram koffein, vilket motsvarar en kopp kaffe – men tre gånger så mycket som en Coca cola.

Dessutom har energidrycker högre sockerhalt än läskedrycker. Enligt siffror från den brittiska regeringen har sockrade energidrycker 60 procent mer kalorier och 65 procent mer socker än läskedrycker.

Förslaget om ett förbud välkomnas av många. ”Det finns inga bevis på att energidrycker har något näringsvärde eller plats i kosten för barn och ungdomar. Därför är vi glada över att regeringen vidtar åtgärder”, säger Russell Viner, ordförande vid kungliga institutet för barnhälsa, i ett uttalande, skriver The Guardian.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN