Polisen varnar för ny bluff med bank-id
Publicerad 2018-07-27
Lönen har kommit – och en ny bedrägerivåg drar över landet.
Elektronikkedjebluffen har tömt svenskars konton på miljoner.
– Lämna inte ut ditt bank-id ens om personen så utger sig för att vara Gud fader själv, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.
Under vintern och våren har många svenskar blivit uppringda av personer som utgett sig för att vara deras bank. De har sagt att det skett olagliga köp på kontot och erbjudit sig hjälpa dem att spärra kort – med hjälp av kundernas bank-id. Sedan har man med kundernas id tömt deras konton på stora summor pengar.
Nu varnar polisen för en ny trend – som exploderat över Sverige de senaste två veckorna.
– Bedragarna säger att de är från ett elektronikföretag eller liknande och av olika anledningar så behöver du enligt dem då som uppringd gå in och använda ditt bank-id för att verifiera någonting. Det är det de då utnyttjar, säger Jan Olsson, chef för polisens nationella bedrägericentrum.
Tiotals miljoner kronor stulna
Metoden kallas för vishing – att bedriva fishing över telefon.
– Det handlar om att man använder telefonen till att förmå någon att göra något de inte borde.
Bytet har varierat från tiotusentals till hundratusentals kronor som tömts direkt från kontot.
– Totalt under det senaste året är det hundratals personer som drabbats, för tiotals miljoner kronor, säger Jan Olsson.
Varnar inför lönedagen
I onsdags fick svenskarna lön. Då varnar polisen för bluffare som är ute efter att tömma nyss påfyllda konton.
– En del hakar upp sig på att ”men det är ju inte banken som ringer, det är ju Elgiganten eller någonting sådant” och går på det här. Men det är så de kriminella jobbar – när de hör att vi fått nys om deras sätt så ändrar de lite, säger Jan Olsson.
– Men man ska aldrig logga in på bank-id på någon annans begäran. Även om de utger sig för att vara polisen eller Gud fader själv så om någon begär det på det sättet så vet du att det här högst sannolikt är en bedragare. Detsamma gäller bankdosekoder eller kreditkortsnummer per mejl, sms eller telefon.
”Drabbar hårdast”
Jan Olsson har sett den nya trenden spridas, främst över mellersta och södra Sverige, i slutet på juli.
– Vi ser ju att anmälningsflödet ökat lite grann men framförallt så är det bankernas personal som hör av sig och berättar vad de ser. De informerar oss om vad vi borde göra någonting åt när deras äldre kunder drabbas av någonting, säger han.
– Folk går ju fortfarande på det här, de förlorar alla sina besparingar. Och de flesta som drabbas är ju äldre som behöver sina besparingar.
Under tisdagen kom en av de första domarna någonsin för bedrägeri med bank-id i Sverige. Två gärningsmän hade lurat 13 personer på sammanlagt 1,5 miljoner kronor – och dömdes till två och ett halvt respektive ett års fängelse. Ytterligare 12 gärningsmän dömdes för pengatvätt.
– Jag såg just det, det var jävligt intressant. Man hade kanske kunnat önska sig lite högre straff men på det stora hela är det väldigt bra signalvärde i att det här inte lönar sig i längden, säger Jan Olsson.
– Det här är något av det vi har satsat hårdast på på nationell nivå – just den här typen av brott. Inte för att det är flest utan för att det drabbar hårdast.