Söker svart skåpbil – efter misstänkta journalistmordet

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Journalisten Jamal Khashoggi, 59, försvann när han besökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul och den turkiska polisen misstänker att han har mördats.

Turkiska myndigheter letar nu efter en svart skåpbil som de tror har använts för att forsla ut den saudiske journalistens kropp från konsulatet.

Förra veckan sedan besökte Jamal Khashoggi Saudiarabiens konsulat i Turkiet för att hämta papper inför sitt bröllop. Men hans fästmö, som stod utanför och väntade på honom, såg honom inte komma ut igen.

Enligt källor till Reuters ska en dödspatrull ha flugits in för att mörda den regimkritiske Jamal Khashoggi inne på konsulatet och poliskällor till Middle East Eye säger att han ska ha torterats och styckats.

Nu misstänker turkiska myndigheter att dödspatrullen ska ha forslat ut Jamal Khashoggis kropp i en svart skåpbil, skriver The Guardian.

1 av 4 | Foto: Virginia Mayo / AP SCANPIX SWEDEN

Skåpbilen fylldes med lådor

Säkerhetskameror visar hur skåpbilen, som har tonade rutor och registreringsskyltar för diplomatfordon, fylls med flera lådor. Två timmar efter att Jamal Khashoggi klivit in på konsulatet lämnade skåpbilen området i en konvoj med totalt sex bilar som alla misstänks tillhöra den saudiska dödspatrullen.

Jamal Khashoggi levde i självvald exil i USA, av rädsla för vilka konsekvenser hans kritiska texter kunde få i hemlandet. Jamal Khashoggi, som bland annat har arbetat för The Guardian och Washington Post, har riktat kritik mot regimen i Saudiarabien i sina texter. Han har också stöttat rörelsen för ökade rättigheter för kvinnor i Saudiarabien och kritiserat kriget i Jemen.

Saudiarabien nekar till alla anklagelser om att de är inblandade i journalistens försvinnande. Under tisdagen uppgav en talesperson för Turkiets utrikesdepartement att Saudiarabien har gett Turkiet tillåtelse att söka igenom konsulatet, skriver AP.

I ett uttalande skriver talespersonen att Saudiarabien är öppna för ett samarbete, men att det är oklart när genomsökningen av konsulatet kommer att göras.

Uppmanar till transparens

USA:s president Donald Trump uttalade sig om händelsen under måndagen.

– Jag är orolig över det här. Jag tycker inte om att höra om det och förhoppningsvis kommer det att lösa sig själv snart. I nuläget vet ingenting något, säger han enligt CNN.

Redan förra veckan gjorde USA:s utrikesminister Mike Pompeo ett uttalande om fallet.

– Vi uppmanar regeringen i Saudiarabien att stötta en grundlig utredning av Jamal Khashoggis försvinnande och att vara transparanta med vad resultatet av den utredningen visar, sa han enligt CNN.

Publicerad:

LÄS VIDARE