Så har partiledarna svängt på sociala medier – efter valet

Publicerad 2018-09-16

Inlägg efter inlägg strömmade in på sociala medier från samtliga partier innan valdagen.

Men klockan 20.00 den 9 september blev det tyst. Och än är tystnaden inte bruten.

Sociala medier var fyllda av valnerver inför valdagen. Twitter fylldes med politiska uttalanden, på Instagram syntes klipp från partiledardebatterna och på Facebook var Sverigedemokraterna större än någonsin.

Tystanden från partiledarna ekar på sociala medier

Men när vallokalerna stängde den 9 september utbröt en ekande tystad – som ännu inte brutits.

Partiernas aktivitet på Facebook har planat ut och istället för att mata väljarna med inlägg får väljarna nu leta för att hitta några.

Det råder en utplanande tystnad från partierna på Facebook veckan efter valet.

Sverigedemokraterna har gått från toppen till botten

Senaste månaden, och även längre tillbaka, har Sverigedemokraterna dominerat på Facebook. Men den senaste veckan har de gått från att vara på toppen till att sjunka ner på botten på sociala medier-jättens plattform.

Partiet har gått från att ha över en miljon interaktioner till att ha noll personer som gillat, delat och kommenterat deras inlägg.

Det hela kan förklaras med att det gapat tomt på partiets sida. Och Sverigedemokraterna är inte ensamma om att ha övergivit sociala medier.

Flera partier har minskat eller helt slutat posta inlägg. På Twitter ser det likadant ut. Sverigedemokraterna, som haft flest interaktioner den senaste månaden, har haft över 73 000 personer som interagerat på deras tweets. Nu ligger Socialdemokraterna i topp, men interaktionerna är betydligt färre än de var innan valet.

Från politiska klipp – till familjebilder

På Instagram har partiledarna haft en kamp om vem som lyckas nå flest personer med bilder, klipp och live-sändningar. Men även där har färre inlägg lagts upp, och fokus riktas nu mer mot familjeliv än klipp på politiska debatter.

Under söndagen kom det slutgiltiga valresultatet, där de rödgörna har ett mandat mer än Alliansen. Men ännu står det inte klart om hur Sveriges kommande regering kommer att se ut. Kanske kommer den politiska tystnaden fortsätta att eka tills samtliga partier vet vilka det är som kommer styra vårt land.