Partierna om valresultatet: V:s förtjänst att Löfven kan bli statsminister

Val 2018: Så tycker partierna om resultatet

Efter flera dagars intensivt räknande blev det slutgiltiga valresultatet fastställt på söndagen.

Nu återstår att se hur regeringsfrågan kommer att lösas – och vem som kommer tvingas att kompromissa i det redan högt uppskruvade tonläget mellan de båda blocken.

– Utan Vänsterpartiets framgång hade Stefan Löfven inte kunnat göra anspråk på att vara statsminister, säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet, till Aftonbladet.

Den slutgiltiga rösträkningen inkom tidigt på söndagsmorgonen, och på förmiddagen uppgav Valmyndigheten att det slutgiltiga valresultatet var fastställt efter flera dagars ihärdigt räknande.

Resultatet blev detsamma som den preliminära rösträkningen visat, med Socialdemokraterna som största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Precis över spärren kom Miljöpartiet med 4,4 procent av rösterna.

Totalt fick de rödgröna 144 mandat tillsammans, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

V: Utan oss kan Löfven inte bli statsminister

Dock måste de rödgröna få med sig Vänsterpartiet på tåget för att bli största blocket.

Något som Vänsterpartiet är väl medvetna om och vill nu ha utdelning för.

– Vi är öppna för att delta i regering och att förhandla budget. Utan Vänsterpartiets framgång hade Stefan Löfven inte kunnat göra anspråk på att vara statsminister, skriver Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet i en kommentar till Aftonbladet.

Det är ännu inte känt hur Löfven ställer sig till Vänsterpartiets önskan.

Löfven: Klart största partiet

Efter slutresultatet gick även statsminister Löfven ut och kommenterade resultatet – som förutsätter att han får stöd både från Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

”Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna", säger Löfven i ett uttalande till TT.

Vidare konstaterar han att det nu bara finns en ”konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken”.

”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt”, säger Löfven till TT.

”Orimligt att göra Kristersson till statsminister”

Även Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, la fokus på att de rödgröna nu är störst.

”Det är avgjort att vi rödgröna fått både fler röster och mandat i riksdagen än Ulf Kristerssons allians, och det är därför såklart orimligt att göra Kristersson till statsminister, skriver han till Aftonbladet.

Från den borgerliga sidan har svaren på det slutliga valresultatet dröjt, men Centerpartiet konstaterade dock snabbt att man gjort sitt bästa val på 30 år.

– Vi tar 9 nya riksdagsmandat i hela landet, från Malmö till Norrbotten. Vi har mött starkt gensvar i valrörelsen för att vi står upp för viktiga värderingar, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Ebba Busch Thor, som för första gången får en plats i riksdagen, konstaterar att alliansen har ökat sitt stöd – och att den sittande regeringen ”backat kraftigt”.

– Det är en tydlig signal om att väljarna önskar en ny regering, säger Busch Thor i en kommentar.

Röstar för att avsätta Löfven

Moderaternas Ulf Kristersson kommenterade det rådande läget under eftermiddagen.

”Det slutliga valresultatet är klart, och Alliansen förblir det största regeringsalternativet, långt större än Socialdemokraterna och betydligt större än den nuvarande regeringen. Om Stefan Löven verkligen vill pröva möjligheterna att bilda en regering av sitt 'block' tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bör han säga det i klartext”, säger han till TT. och fortsätter:

”Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas inom kort.”

Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson säger till Aftonbladet att man inte kommer att acceptera att uteslutas från inflytande.

– Vi kommer använda vår vågmästarroll till det yttersta, så att Sverige på riktigt får den politik som krävs för att vända den negativa samhällsutveckling vi menar är skadlig – såväl kortsiktigt som långsiktigt. 

Aftonbladet har sökt samtliga partiföreträdare ur riksdagspartierna.

Publisert:

LÄS VIDARE