Viral manspread-video tros vara propaganda

avClaes Olsson

Videon som visar hur en kvinna häller vätska i skrevet på män i kollektivtrafiken spreds flitigt. Det hela ska vara rysk propaganda för att underkasta feminismen och metoo-rörelsen, skriver EU vs Disinfo.

En yngre kvinna som presenteras som aktivisten Anna Dovgalyuk påstås vara hjärnan bakom videon som utspelar sig på tunnelbanan i Sankt Petersburg, Ryssland. Aktivismen går ut på att straffa de män som manspreadar, det vill säga sitter med benen brett isär. I videon sprutar en kvinna någon form av vätska i skrevet på männen. Klippet spreds snabbt och reaktionerna lät sig inte vänta. En rysk politiker, Vitaly Milonov, sa att han ville förbjuda feminism.

Foto: Skärmdump/In The Now
Videon tros vara iscensatt.

Nu skriver EU vs Disinfo, som granskar Kreml-vänligt material, att det hela rör sig om en rysk påverkanskampanj. Den virala videon publicerades av In The Now, en engelskspråkig Facebooksida som ägs av Russia Today som i sin tur ägs av ryska staten.

Fick betalt för att spela offer

Bumaga, en Sankt Petersburg-baserad tidning, fick tag i en av männen som figurerar i videon. I en intervju med tidningen berättar han att han fick betalt för att spela offer.

EU vs Disinfo skriver att Ryssland fabricerat en extrem aktivism för att på så sätt väcka starka motreaktioner. Videon lyckades alltså provocera fram anti-feministiska reaktioner. Dessa negativa kommentarer kring feminism, metoo-rörelsen och politisk korrekthet togs upp i internationella medier något som “ryska statstelevisionen rapporterade om upprepade gånger.”

EU vs Disinfo har tidigare avslöjat kopplingen mellan In The Now och Russia Today. Att det skulle röra sig om ett iscensatt klipp är dock något som aktivisten Anna Dovgalyuk förnekar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Feminism

MeToo

Kreml

Ryssland