Barnens krav: Avrätta vår pappa

Reporter: TT

Publicerad:
Demonstranter i Sydkorea kräver stopp för sexuellt våld under en manifestation under 8 mars i år. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon
Demonstranter i Sydkorea kräver stopp för sexuellt våld under en manifestation under 8 mars i år. Arkivbild

Mannen knivhögg sin exhustru till döds på en parkeringsplats utanför hennes bostad. Nu kräver döttrarna att pappan ska avrättas för mordet på deras mor – med en namninsamling som har fått nära 150 000 underskrifter.

"Vår far är en avskyvärd kriminell som måste avskiljas från samhället för alltid", skriver de tre döttrarna i ett upprop där de kräver att fadern avrättas för att "förhindra framtida offer".

Hittills har kravet fått stöd av 147 000 underskrifter.

Sydkorea har kvar dödsstraffet i sin lagstiftning, men har inte genomfört någon avrättning sedan 1997 och anses ha avskaffat det i praktiken.

Fallet väcker också debatt om Sydkoreas hantering av våld i nära relationer, ett problem många anser inte anser tas på allvar. Enligt en FN-rapport ledde nästan hälften av alla anmälda fall av våld i hemmet under 2015 inte till någon straffpåföljd. Gärningsmännen får i stället ofta terapi och besöksförbud. Kritiker menar att nuvarande lagstiftning är mer inriktad på att skydda familjestrukturer snarare än att straffa gärningsmannen.

Döttrarna säger att deras mamma genomled 20 år av misshandel och dödshot från fadern. Efter skilsmässan ska han ha sökt upp henne beväpnad med kniv. Familjen var ständigt på flykt från honom och tvingades flytta flera gånger.

– Vi har alltid levt i skräck, säger döttrarna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN