Turkiet: Inga ljudfiler delade med USA

avTT

Foto: AP/TT
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu möter medier i Ankara efter att ha träffat sin amerikanske kollega Mike Pompeo i onsdags.

Turkiet förnekar uppgifter om att landet skulle ha delat med sig av en påstådd ljudinspelning av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi till USA.

Turkiet har inte gett en ljudinspelning till (USA:s utrikesminister Mike) Pompeo eller någon annan amerikansk företrädare, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu till journalister vid ett besök i Albanien.

Enligt den regeringsvänliga turkiska tidningen Yeni Safak finns en ljudspelning där det framgår hur Khashoggi torteras för att sedan mördas inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Journalisten besökte beskickningen den 2 oktober, och har inte setts till sedan dess.

Även Reuters har källor som berättat om en inspelning. Existensen av en sådan har dock inte bekräftats officiellt.

På torsdagen rapporterade ABC News, med hänvisning till en högt uppsatt turkisk källa, att USA:s utrikesminister Mike Pompeo fått ta del av inspelningen under sitt besök i Turkiet i veckan. Pompeo nekar dock till detta.

Cavusoglu lovar att Turkiet i sinom tid kommer att dela med sig av detaljer från utredningen av Khashoggis försvinnande.

– Vi kommer att dela de resultat vi når med hela världen. Det är uteslutet för oss att dela med oss av enskild information med enskilda länder, säger han.

USA:s president Donald Trump sade på torsdagen att allt tyder på att Khashoggi är död och att konsekvenserna kan bli allvarliga för Saudiarabien. Han tillade dock att han vill avvakta tills det är klarlagd vad som hänt.

Saudiarabien har hittills nekat till uppgifterna från turkiska källor om att 15 saudier skickades till Istanbul för att röja undan Khashoggi, som i debattartiklar ofta riktat frän kritik mot utvecklingen i sitt forna hemland.

ARTIKELN HANDLAR OM