Expert: Sprickan inom Alliansen vidgas

avTT

Foto: Göteborgs Universitet
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet

Liberalerna och Centerpartiet släpper inte fram en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna. Beskedet innebär att partierna till slut har tvingats lägga korten på bordet – och att sprickan inom Alliansen vidgas, enligt en expert.

– Både Liberalerna och Centerpartiet har under lång tid varit oerhört kritiska mot SD. Meningsskiljaktigheterna handlar inte om sakfrågor utan befinner sig på ett djupt ideologiskt plan. Det visar sig nu att L inte är beredda att släppa fram en regering som riskerar leda till att SD får inflytande, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

– Det blottlägger sprickan i Alliansen som har varit ganska liten under lång tid, men som nu är på väg att vidgas mellan liberala C och L, och konservativa M och KD.

Väljarna skiljer sig åt

Bakgrunden till Liberalernas och Centerpartiets beslut handlar om att deras väljargrupper skiljer sig från Moderaternas och Kristdemokraternas i synen på SD, enligt Hinnfors.

– Både ideologiskt och strategiskt har man en situation som pekar mer mot att ta stark ställning mot SD, medan M har en intern situation och en väljarsituation som gör det lite svårare att så där entydigt inte pröva möjligheten att inte ens indirekt ta stöd av SD.

"Lööf har starkare ställning"

Den enskilt största skillnaden mellan C-ledaren Annie Lööfs och L-ledaren Jan Björklunds presskonferenser var att Lööf öppnade för en regering där Socialdemokraterna har statsministerposten.

– C gick framåt ganska ordentligt i valet. Man har en väljarkår som verkar vara lite mer negativ till Sverigedemokraterna och man har varit väldigt profilerad mot partiet. Det har L varit också, men Lööf som har en starkare position internt har kanske lite lättare att ta det steget än den relativt svagt förankrade Björklund, säger Hinnfors.

Jonas Hinnfors säger att det inte är otänkbart att Alliansen bildar regering tillsammans med antingen Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

– Nu står man där. Ibland bildas den här typen av övergripande regeringar, men då vill det till att man är beredd att bottna med långtgående kompromisser, säger Hinnfors.

"Orealistiskt"

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är dock ett samarbete mellan Alliansen och MP orealistiskt.

– En sådan regering kommer att röstas ner av de andra partierna som tillsammans har en majoritet, säger han till TT.

Redan på söndagen kan det stå klart om Ulf Kristersson (M) får mer sonderingstid av talmannen för att försöka bilda en regering eller om uppdraget går till Stefan Löfven (S).

– Hur det än blir så innebär de här beskeden att dörren till en regering med Ulf Kristersson som statsminister är stängd.

Skulle turen gå över till Stefan Löfven har Annie Lööf meddelat att Centerpartiet inte kommer att bryta sig loss från Alliansen för att ingå i en S-ledd regering. Ett ställningstagande som blir svårt att stå fast vid, enligt Möller.

– Det är vad hon säger nu. Hon har ett val att göra, antingen stödja Kristersson som är beroende av stöd från SD, eller Stefan Löfven. Oavsett vad hon väljer kommer det att leda till en svekdebatt och då är frågan vilket alternativ som blir svårast. Jag gissar att det blir svårast att samarbeta med SD, så det kan landa hos Löfven ändå till slut.

ARTIKELN HANDLAR OM