Nyheter

Nikotinplåster kan ge cancer

NYHETER

Ny forskning på möss ett dråpslag för rökavvänjare

Senaste forskarrönet är ett dråpslag mot dem som försöker sluta röka med hjälp av nikotinplåster och nikotintuggummi.

Nikotin kan vara cancerframkallande.

Meningslösa? Amerikanska forskare har funnit att nikotin kan omvandlas till ett ämne som orsakar lungcancer.
Meningslösa? Amerikanska forskare har funnit att nikotin kan omvandlas till ett ämne som orsakar lungcancer.

Tidigare har forskare slagit fast att de 4 500 kemiska ämnen som finns i cigaretter tillsammans orsakar lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. För första gången någonsin har själva nikotinet kunnat knytas till lungcancer, skriver amerikanska magasinet "New Scientist".

- Det här är en nyhet eftersom det publiceras i en av de bästa vetenskapliga tidsskrifter som finns, säger Kenneth Nilsson, professor i cellpatologi vid Uppsala universitet.

"Man måste ha mer på fötterna"

Kenneth Nilsson, även ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, är överraskad över upptäckterna men är inte beredd att slå på varningstrumman.

- Det här är inget underlag för Folkhälsoinstitutet att gå ut och varna folk. Man måste ha mer på fötterna innan man oroar människor.

Forskarlaget har visat att nikotin kan omvandlas till ett ämne som framkallar lungcancer hos möss. Samma effekt, menar forskarna, kan uppstå i människokroppen, exempelvis i magen eller i kemiska reaktioner vid inflammationer och infektioner.

- Våra resultat ger vetenskapliga bevis på att nikotinprodukter för långtidsanvändande kanske inte är säkra, säger Stephen Hecht, forskare vid Minnesotas cancercenter.

Möss och människor olika

Kenneth Nilsson menar att det är en sak att bevisa att möss utvecklar lungcancer och en annan att människor under vissa förhållanden skulle göra det.

- Det finns många kemikalier som ger tumörer hos möss men som aldrig ger tumörer hos människan. Det är en intressant observation att det kanske inte är säkert att långtidbehandlas med nikotin. Men mer forskning behövs.

n Skulle du redan i dag rekommendera folk att sluta med nikotinplåster?

- Nej. Det kan ju någon gång visa sig att när vi forskat färdigt att vi borde ha sagt det i dag. Men det finns just nu inget vetenskapligt underlag.

2 miljoner nya fall upptäcks varje år

Peter Grensund

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter