Svensk studie: Rökare får lättare ryggont

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Rökning kan orsaka trång ryggrad.
Foto: Isabell Höjman / TT NYHETSBYRÅN
Rökning kan orsaka trång ryggrad.

Rökare löper högre risk att drabbas av allvarliga ryggproblem visar en ny svensk studie, skriver Reuters.

En ny svensk studie visar att rökning ökar risken för smärtor i nedre delen av ryggen som orsakar så mycket besvär att ett kirurgiskt ingrepp är enda utvägen för patienten, skriver Reuters.

Orsakar trång ryggrad

Sjukdomen heter spinal stenos och betyder trång ryggrad, vilket kan orsakas av att diskarna mellan kotorna sjunker ihop så att nerverna i ryggraden kommer i kläm. Det kan i sin tur leda till ryggont, domningar i benen och svårigheter att gå.

Vanligtvis drabbas personer över 50 år av sjukdomen men den nya studien visar att nikotinets påverkan på blodflödet och en ökad risk för inflammationer kan öka risken ytterligare, enligt forskare vid Umeå universitet.

300 000 byggarbetare deltog i studien

Forskarna har tagit del av hälsouppgifter om 331 941 byggarbetare under tre decennier. 1 623 av dem drabbades av så svår lumbar spinal stenos att de var tvungna att opereras.

Storrökare, som rökte minst 15 cigaretter om dagen, löpte 46 procent högre risk att behöva operation jämfört med ickerökare. Personer som rökte måttligt, det vill säga upp till 14 cigaretter om dagen, hade en 31 procent högre risk.

– Rökning verkar var en riskfaktor för att utveckla trång ryggrad i nedre delen av ryggen, som kan leda till ett kirurgiskt ingrepp, sa studiens forskningsledare Arkan Sayed-Noor på Umeå universitet, enligt Reuters.

Sluta röka minskar risken

Att sluta röka minskade risken att drabbas markant och reducerade risken att behöva operation. Före detta rökare löpte 13 procent högre risk att behöva opereras, enligt studien.

Publicerad:

LÄS VIDARE