Misstänkt pedofil på flykt i Skåne

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag kan inte motstå att utsätta barn för övergrepp

En 48-årig misstänkt pedofil är på flykt i Skåne.

Han skulle ställts inför rätta för två veckor sedan men uteblev - nu är han häktad i sin frånvaro.

- Jag kan inte motstå att utsätta barn för sexuella övergrepp i vissa situationer, har mannen sagt i polisförhör.

För några år sedan misstänks mannen ha utnyttjat en ung flicka i Lund sexuellt då hon var barn. För två veckor sedan skulle han ställt inför rätta för det gamla ärendet men han kom aldrig.

Polisen misstänker att han vistas i Lund.

- Det värsta är att han vid förhör berättat att han i vissa situationer faktiskt inte kan motstå att utsätta barn för sexuella övergrepp i olika former. Vi vet att det finns vänner och bekanta till den här mannen som ställer upp och hjälper honom att hålla sig undan. Man önskar sig att dessa skulle ta sitt ansvar och se till att rättvisan får sin gång genom att höra av sig med uppgifter om var han gömmer sig, säger Anders Lindstrand som utrett ärendet vid polisen i Lund.

Spårades till Blekinge

Övergreppet som mannan är häktad för skedde i Lund för några år sedan. Mannen umgicks då med flickans föräldrar och när han var på besök i familjens hem utsattes den då 12-åriga flickan för övergrepp.

Först efter något år berättade flickan vad som hänt och mannen polisanmäldes. Mannen flydde när han fick veta att händelsen skulle utredas.

I våras kunde han spåras till Blekinge och under utredningen erkände 48-åringen direkt och detaljerat om vad han utsatt flickan för.

För två veckor sedan skulle rättegången inledas i Lunds tingsrätt men även då uteblev mannen och har hållit sig borta sedan dess.

Övernattade i Lund

Polisen vet dock att han besökt och övernattat hos människor han känner i Lund och enligt uppgifter till polisen var mannen synlig på Österlen under Kristi Himmelfärdshelgen.

Sedan dess har han synts både i Lund och Sjöbo.

Polisen är angelägen om att få ta på mannen och ställa honom inför rätta.

- Inte minst för flickans skull eftersom det har varit en lång och plågsam tid för henne. Rent psykologiskt skulle det ha stor betydelse för henne att äntligen få en avslutning i form av ett beslut i en domstol, säger han.

Annika Sohlander

Publicerad: