Över 1 000 barn misstänks för barnporrbrott

NYHETER

1 000 barn och ungdomar i Danmark misstänks för barnporrbrott efter att ha delat sexvideor med 15-åringar via Facebooks chatt-app Messenger.

Det uppger den danska polisen i ett pressmeddelande.

Båda barnen och ungdomarna riskerar nu att ställas inför rätta.

Över 1 000 unga människor i Danmark misstänks för barnporrbrott.

Detta efter att de på internet har spridit två filmer och en bild med sexuellt innehåll av personer som vid tillfället var 15 år.

Delningen av materialet har skett via Facebooks chatt-app Messenger.

Polisen ”Mycket komplext fall”

”Det är ett mycket stort och komplext fall, som har tagit lång tid att utreda. Inte minst på grund av det stora antalet misstänkta. Vi tar detta på mycket stort allvar eftersom det har stora konsekvenser för de involverade när sådant här material sprids. Och detta ska stoppas”, säger förundersökningsledaren och polisinspektören Lau Thygesen vid Nordsjællands polis i ett pressmeddelande.

De flesta av de misstänkta har delat materialet ett par enstaka gånger, men vissa har gjort det flera hundra gånger. Delningarna har pågått fram till hösten 2017 och dansk polis blev informerad om fallet via Europol, som blivit kontaktade av amerikanska myndigheter efter att Facebook slagit larm.

Kan nekas jobb med barn

Enligt danska TV2 är ärendet det största någonsin i Danmark gällande delning av kränkande bilder på barn.

De barn och ungdomar som eventuellt döms riskerar att få 20 dagars fängelse samt en markering i belastningsregistret gällande barnbrott, vilket försvårar deras framtida möjligheter att arbeta med yrken som inkluderar barn.

Det här är barnpornografibrott 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark