Ovädret Cora drar in – med stormvindar och snö

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Stormen Cora kan orsaka stor skada när den når Sverige i dag och enligt den senaste prognosen håller den i sig längre än vad man först trodde.

Tåg ställs in, delar av E14 kan stängas och allmänheten uppmanas att låta bilen stå.

I fjällen har vindbyarna uppnått orkanvindar – dessutom är lavinfaran förhöjd.

Med vindar på uppemot 28 meter per sekund och snöfall drar stormen Cora in över mellersta Norrland under söndagen.

SMHI har gått ut med klass 2-varningar för storm i Jämtlands län från söndag förmiddag och i Västernorrland från sen eftermiddag/tidig kväll.

I fjällen kan vindbyarna uppnå orkanstyrka. Lavinfaran i södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen är höjd till en fyra på den femgradiga skalan.

Varningen: Låt dig inte luras

Människor som befinner sig i den alpina miljön varnas.

”Låt dig inte luras av morgonstundens beskedliga vindar, innan lunch blir det en hejdundrande snöstorm”, skriver Naturvårdsverket i en lavinprognos.

Trafikverket avråder de som har tänkt att åka bil i länen under söndagen. Man uppmanar allmänheten att, om möjligt, resa vid en annan tidpunkt.

Enligt länsstyrelsen i Jämtland kan delar av E14 komma att stängas. Mindre fjällvägar har redan stängts av för trafik.

Räddningstjänsten i Jämtland uppmanar bilister på väg från fjällen att starta resan tidigt och att de som tänkt åka till fjällen i stället väntar tills på måndag.

”Om du inte behöver ge dig ut på vägarna så är det bäst att stanna inne. Blåsten kan ge drivbildning och fallande träd”, skriver räddningstjänsten på sin webbplats.

Enligt SMHI:s senaste uppskattning kan Cora dröja sig kvar längre under söndagen än vad man först trodde.

– Jämfört med prognosen i går kväll kan den dröja sig kvar lite längre inpå kvällen, även i fjällen, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg.

Vid kl 14 visade fjällstationerna Stekenjokk och Blåhammaren storm i medelvind och orkan i vindbyarna, enligt SMHI.

Under tidig eftermiddag var runt 2000 Jämtkraft-kunder och närmare 500 Eon-kunder utan ström, enligt Östersundsposten.

Tåg ställs in

På järnvägssidan stängs banan på sträckan Storlien-Östersund-Ånge och Ånge-Sundsvall in under söndagen, uppger Trafikverket.

Enligt P4 Jämtland meddelade bolaget BRA att man ställer in på grund av stormen. Det skulle röra sig om flighter från Göteborg och Malmö som skulle ha landat i Östersund runt 12-tiden. Även det första flyget från Östersund till Stockholm skulle ställas in, enligt P4.

Men efter att ha omvärderat läget bestämde man sig för att lyfta som normalt, enligt nya uppgifter från BRA:s presstjänst.

– Tydligen ligger vindarna på så pass bra. Göteborg går, och Malmö väntar bara på OK från kaptenen. Även Östersund som ska ner till Bromma kommer lyfta, säger Emma Fogelin vid BRA:s pressjour till P4 Jämtland och tillägger att man gör bedömingar från flight till flight.

Mycket hård vind väntas även i Dalafjällen samt Gävleborg. För de områdena, liksom norra Lapplandsfjällen, har SMHI utfärdat klass 1-varningar.

Cora väntas dra vidare över Bottenhavet senare på söndagen.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM