Mauritius

Cyklonen Berguitta väntas dra in över Mauritius

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

”Direkt hot mot ön”

Semesterparadiset Mauritius förbereder sig för cyklonen Berguittas ankomst.

Hamnen och flygplatsen har stängt och turister uppmanas att stanna på sina hotell.

– Vi har informerat alla vara resenärer via sms, säger Adam Györki vid TUI:s pressjour.

Ving har 46 svenska gäster på plats på Mauritius, Apollo har 2 och TUI 732. Än så länge har inget av resebolagen evakuerat några gäster med anledning av cyklonen Berguitta som väntas dra in över ögruppen utanför Afrikas östkust, onsdag kväll, lokal tid.

– Vi har informerat alla våra resenärer via sms samt via vår personal på plats om precis hur man ska göra vi den här typen av situationer. Vi har tydliga rutiner för detta eftersom den här typen av väder på Mauritius inte är något ovanligt. Man ska inte ge sig ut utan stanna på sitt hotell, säger Adam Györki vid TUI:s pressjour.

Även Apollo och Ving uppmanar sina gäster att följa hotellens anvisningar och vända sig till resebolaget vid frågor. Inga hotell har hittills behövts evakueras.

SunResidence Travel Collection har 26 resenärer på plats och har lyckats nå de flesta, men inte alla.

– Vi vet av erfarenhet att mobilnätet kan ligga nere under de värsta timmarna men vi har representanter som försöker att nå våra gäster på andra sätt, säger vd:n Carl Michael Sjöström till Aftonbladet.

Når ögruppen ikväll

Myndigheterna klassar nu Berguitta som en kategori 3-orkan, en uppgradering som gjordes natten till onsdag. Kategori 3 innebär medelvindstyrka på upp till 58,5 m/s.

Berguitta befinner sig ännu 340 kilometer nordöst om öriket Mauritius och rör sig i sydvästliga riktning med 7 kilometer i timmen, uppger landets meteorologiska institut, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”I den här farten hamnar Berguitta farligt nära Mauritius och utgör ett direkt hot mot ön”, skriver institutet i ett uttalande och uppmanar allmänheten att vidta säkerhetsåtgärder.

Onsdag kväll, runt midnatt svensk tid, förväntas orkanen slå till mot ö-nationen Mauritius, där landets största hamn, Port Louis, redan stängts liksom den internationella flygplatsen. Berguitta riskerar också att drabba ön Réunion.

UD uppmanar svenskar i området att följa lokala nyheter och väderprognoser, hålla kontakt med sin researrangör samt att anmäla sig till ambassadens svensklista.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mauritius

Väder

Port Louis