Matilda, 22: "Någon skickade penisbilder från mitt konto"

1 av 2 | Foto: Privat
Matildas sociala mediekonton kapades flera gånger - någon skickade penisbilder till hennes vänner på Snapchat.
NYHETER

En tidig morgon i början av december gjorde Matilda Eriksson en obehaglig upptäckt – alla hennes sociala mediekonton hade blivit kapade. Trots flera återställningar av lösenord har någon sedan dess fortsatt att ta sig in på hennes Snapchat. I lördags kom den stora chocken.

– Någon skickade bilder på en penis till mina bästa vänner från mitt Snapchat-konto, säger Matilda.

Det var sex veckor sedan som Matilda Eriksson, 22, från Sundbyberg först upptäckte att någon hade kapat alla hennes sociala-mediekonton. Hennes sekretessinställningar på Instagram hade plötsligt ändras och någon hade tagit kontroll över hennes Facebook-konto.

– Någon hade skrivit till mina vänner under natten och bett om lösenorden till deras Apple-ID. Antagligen för att komma åt deras mobiler också, säger hon.

Tack vare att Matilda vaknade tidigt på morgonen hann hon upptäcka vad som hänt och varna sina vänner innan någon hunnit bli lurad. Bedragaren hade dock gått till långa längder för att förbli oupptäckt.

– De falska meddelandena som hade skickats från mitt konto hade raderats så att jag inte kunde se dem. Personen hade även blockerat mottagarna så att de inte kunde skriva till mig och fråga vad jag menade. Antagligen för att jag inte skulle märka att någon använt mitt konto, säger Matilda.

Skickade penisbilder

När hon pratade med sina vänner visade det sig att hon inte var ensam om att ha blivit drabbad. En av kompisarna hade också fått sitt Apple-ID utsatt för ett bedrägeriförsök. Matilda lyckades återställa lösenorden till sina konton, men problemen upphörde inte. Under de följande sex veckorna började hon allt mer misstänka att någon använde hennes Snapchat-konto.

– Sju gånger har jag upptäckt att mobilen varit utloggad från Snapchat när jag försökt starta appen. Så blir det när man är inloggad på flera ställen, säger hon.

Varje gång det hänt har hon bytt lösenord, men det har inte hjälpt. I lördags fick hon sina farhågor bekräftade när flera av hennes vänner fick ett oväntat meddelande av henne på Snapchat.

– Någon skickade bilder på en penis till mina bästa vänner från mitt Snapchat-konto, säger Matilda.

Vännerna reagerade, men eftersom Matilda blivit utsatt för bedrägeri tidigare förstod de snabbt att bilderna inte var från henne.

Experten: så skyddar du dig

Elza Dunkels är universitetslektor vid Umeå universitet som forskat om bland annat nätsäkerhet. Hon menar att när ett datakonto som till exempel Apple-ID kapas beror det ofta på ett användarfel - att individen varit oförsiktig med sina inloggningsuppgifter. Hon förklarar att man ska behandla sina inloggningsuppgifter på samma sätt som ett kontokort.

– Apple-ID är ett bra exempel på ett sammanhang där det kan bli katastrof om någon annan får tag på ens konto. Den som fått tag på uppgifterna kommer in på flera olika ställen och kan köpa saker. Kvittona kanske inte kommer förrän dagen efter och då är stor skada redan skedd, säger hon.

Hon tipsar om att välja krångliga och säkra lösenord till sina konton, samt att aldrig använda samma lösenord på flera ställen. Även inloggningsuppgifterna till sina epost-konton är det viktigt att vara försiktig med, menar hon.

– Om någon får tillgång till ditt mejlkonto är det en baggis för dem att även få tillgång till dina andra konton genom att återställa lösenorden så att de skickas till mejlkontot, säger Elza Dunkels.

Matilda Eriksson tror själv att personen som skickade bilderna är samma som kapade hennes konton i december, men vet inte hur bedragaren fått tag på hennes lösenord. Hon har inte lämnat ut sitt lösenord och har själv inte fått några misstänkta meddelanden.

– Jag kommer nog att vara ännu försiktigare i fortsättningen, säger hon.