Hundratals norska studenter hemskickade från Sälen

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT
Sälen.

Omkring 400 norska studenter har skickats hem från skidorten Sälen.

Studenterna ska ha stört barnfamiljer och varit inblandade i bråk på en nattklubb, skriver VG.

– Vi förväntar oss att man har respekt för andra gäster och förhåller sig till ordningsreglerna, säger Linda Morell på företaget Skistar till den norska tidningen.

Studenterna från Høyskolen Kristiania – som finns i Oslo, Bergen och Trondheim – reste i söndags till Sälen i nordvästra Dalarna för att festa och åka skidor. Tanken var att de skulle åka hem på onsdagen, men redan på tisdagen fick resan ett abrupt slut.

På förmiddagen väcktes studenterna av personal från företaget Skistar, som bad studenterna att packa sina väskor och lämna anläggningen med omedelbar verkan.
– Vi och våra gäster förväntar sig att man på en skidsemester ska ha respekt för andra gäster och förhålla sig till ordningsreglerna. Det har inte fungerat i det här fallet, säger Skistars presskontakt Linda Morell till VG.

Säkerhetsrelaterade frågor

Hon säger vidare att studenterna ska ha varnats innan de blev ombedda att lämna anläggningen.

– Vi har haft samtal med gästerna och sagt till dem att om det inte skedde förbättringar så skulle vi bli tvungna att be dem åka hem tidigare än planerat. Dessvärre måste vi nu det.

Skistar, som driver de flesta av skidanläggningarna i Sälen, vill inte kommentera vad studenterna gjort.

På Facebooksidan ”HK till fjells – Sälen 2017” skriver skolans studentförening att de blivit hemskickade på grund av brott mot ordningsföreskrifterna, bråk på en nattklubb och säkerhetsrelaterade frågor, rapporterar VG.

Hade egna vakter med sig

Morten Lauvås, ansvarig för Studentunionens evenemangsavdelning, säger till VG att han är ledsen över att resan slutade som den gjorde. Enligt honom bodde studenterna i ett område där även flera barnfamiljer befann sig.

– Vi hade rum vägg i vägg med flera barnfamiljer och har fått flera klagomål. Det är inte mer spännande än så, säger han.

Enligt Morten Lauvås hade det norska sällskapet med sig mellan 15 och 20 egna vakter på resan.

– Skistar menade att det inte räckte, och därför blev det dessvärre som det blev.

Bussarna hem till Norge ska enligt evenemangets Facebooksida ha avgått från Vasabyn i Lindvallen vid lunchtid på tisdagen.

Aftonbladet har sökt Skistar för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sälen

Norge

Skistar