Handlaren Christers besked: "Bara svenskt kött i min lanthandel"

1 av 3 | Foto: Privat
Christer berättar att kunderna uppskattat hans lapp
NYHETER

Christer, 55, vägrar sälja billigt utländskt kött – och det får hans kunder i lanthandeln att jubla, rapporterar P4 Halland.

– De tycker att vi gör helrätt, ingen har några som helst klagomål, säger Christer till Aftonbladet.

Sedan länge säljer Christer Meuller, 55, bara svenskt kött i sin lokala mataffär i Eldsberga, som ligger mellan Laholm och Halmstad i Halland. Men när ett annonsblad kom ut från Axfood – som driver Tempo-koncernen där hans butik ingår – utlovade irländskt och danskt kött till låga priser kände han sig nödgad att förtydliga sitt ställningstagande.

Christer satte upp en lapp i butiken:

”Det danska och irländska köttet har vi inte tagit in i butiken, då vi vill värna om den svenska landsbygden och de svenska gårdarna”, skrev han.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Christers kunder har varit väldigt nöjda med hans ställningstagande.

– De tycker att vi gör helrätt, ingen har några som helst klagomål. Butiken ligger på landet, nästan hälften av de som bor här lever på jordbruket. Då känns det fel att köpa kött utifrån, säger Christer.

Drivit butiken länge

Han menar att den tuffa konkurrensen från utländska handlare, som erbjuder kött till betydligt billigare priser än de svenska producenterna, hotar den svenska jordbruksindustrin.

– Vi ligger nära den grejen nu, att vi inte kommer ha råd att starta svenska slakterier längre, för det har varit för dålig lönsamhet, säger Christer.

Christer har drivit Tempo-butiken i Eldsberga i 26 år och är välkänd bland kunderna. Han har tidigare drivit på initiativ för att stötta den lokala jordbruksnäringen.

För några år sedan hade butiken projektet ”Mjölkkronan”. Då gick en krona per sålt mjölkpaket till de tre gårdarna i Eldsberga.

– Sen efter ett halvår fick de dela på pengarna. Det blev 10 000 kronor var, det var mycket positivt.

Vill inspirera andra

Christer Meuller understryker att han inte är mot utländskt kött i allmänhet, men att det som han upplever som en orättvis konkurrenssituation hotar svenskt jordbruk.

– Går de efter samma villkor och normer som oss, också vad gäller djurhållning, skulle jag inte ha några problem med utländskt kött.

Efter att lappen han satt upp i butiken uppmärksammats av medier hoppas Christer att ordet ska sprida sig ännu mer.

– Jag hoppas att det ska inspirera andra butiker till att göra likadant, det är tanken, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM