Maylea, 17, fick hem vidrigt brev: ”Jag började skaka”

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Magdalena Lidenholm/Privat
Maylea fick ett hemskt brev hemskickat till sig.

När Maylea kom hem möttes hon av ett brev adresserat till henne som var fyllt av hat och kränkningar.

– Jag förstår inte varför man ens skulle vilja skriva något sådant till någon, säger hon.

När Teresa Olivier Wengelin och hennes 17-åriga dotter Maylea kom hem på onsdagskvällen låg det ett brev och väntade, adresserat till Maylea.

– Jag tänkte att det kanske var från min pojkvän eller inbjudan från min kompis som fyller år snart, säger hon.

Men det visade sig vara något helt annat. Brevet var fyllt av kränkningar och hat.

Min kompis tog en bild på dej i dursen och vi har spritt den på nätet. Alla garvar och tycker du är den fulaste jävla hora de sätt (...). Varför gör du inte bara hela värden en sjänst och hoppar framför ett tåg eller nåt ???? Kan du inte bara göra slut på dej själv” var några av raderna som var riktade mot henne.

– Jag började skaka. Jag kan inte säga att man inte alls blev ledsen, men jag blev mer arg än ledsen. Jag förstår inte varför man ens skulle vilja skriva något sådant till någon. Det är jobbigt att läsa att någon känner så här.

”Det måste få ett stopp”

Mamman Teresa kunde inte heller inte tro sina ögon när hon såg brevet.

– Det blev en chock, först blev man så arg och sen kom all ångest och alla tårar. Jag gör inget annat än gråter, säger hon.

Hon har startat organisationen BUKT, som jobbar med just kvinnors trygghet och denna typ av frågor – som till exempel näthat och kränkningar. För henne var det ironiskt att just hennes dotter drabbades.

– Jag har tur som har en dotter som pratar med mig men tänk de som får ett brev och gömmer det och tror att de är en ”ful äcklig fitta” och som till slut hoppar framför tåget? Det är fruktansvärt. Det måste bli ett stopp, det kan inte fortsätta så här.

Teresa la därför upp brevet på sin Facebooksida för att upplysa om hur verkligheten ser ut för många tjejer runt om i Sverige. Och brevet har engagerat tusentals. Enligt henne har flera kvinnor i alla åldrar hört av sig som känner igen sig på olika sätt.

– Jag ska kämpa med näbbar och klor för att motverka det här, nu har jag fått det svart på vitt när det även hände min dotter. Folk måste få se det här, folk gråter när de läst brevet och är jätteoroliga för sina ungdomar. Vi alla har ett ansvar för att sätta stopp för detta, vi måste ge den tryggheten till tjejerna idag.

De har någon aning om vem som ligger bakom hatet.

– Det är väldigt ovanligt att man skickar brev idag, att personen gått och postat brevet känns väldigt obehagligt måste jag säga. Jag kommer inte låta Maylea vara ensam hemma.

”Känns obehagligt”

När skolans rektor fick höra om brevet drog denne direkt ihop ett kristeam.

– Vi ringde in föräldern och eleven för ett samtal. Vi har gått igenom allting, vi tar det här på jätteallvar – det är inte acceptabelt någonstans.

Rektorn har pratat med skolans elever om händelsen och har även varit i kontakt med polisen. De har än ingen aning om vem som ligger bakom brevet – och det är inget som går att spekulera i.

-– Vi kommer att fortsätta att prata med polisen om detta. Det är tragiskt att sådant här händer, det är fruktansvärt.

Maylea är glad över allt stöd hon har fått från omgivningen – folk säger till henne att inte ta åt sig. Hon tror att den som skrivit egentligen inte har något emot henne.

– Jag tror att den som skrivit själv mår dåligt och känner att denne mår bättre av att klanka ner på andra. Jag tror inte det bara är mot mig, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN