Bamse

Nu ska Bamse lära barn om källkritik

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

TT

NYHETER

När Lille Skutt startar ett rykte om ett läskigt monster griper journalisten Nina Kanin in – och reder ut hur läget ligger. Så ser handlingen ut i ett kommande nummer av ”Bamse” på tema källkritik.

Det är Susanne Adolfsson som skrivit manus till ett kommande nummer av den populära serietidningen ”Bamse”, som tar upp den i samtiden brännande aktuella frågan om att förhålla sig källkritiskt.

Idén har arbetats fram på redaktionen tillsammans med bland annat forskaren Elza Dunkels.

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder, säger Bamses chefredaktör Charlotta Borelius.

”Internet som en mörk skog”

Intrigen börjar med att Lille Skutt får syn på ett monster av den läskigare typen i skogen. Snart har den ivrige kaninens berättelse spridit sig bland djuren i samhället – och riskerar att förvanskas.

Ytterligare ett nummer i år kommer att ta upp samma tema. Där blir en av seriens karaktärer anklagad för ryktesspridning.

– Internet är lite som den mörka skogen där Lille Skutt ser monstret, säger Charlotta Borelius.

Journalist reder ut

När Lille Skutts historia fått spridning tar journalisten Nina Kanin på sig att granska det inträffade och reder ut vad som är sant och vad som är påhitt. Och det är inte första gången som tidningen Bamse ger sig i kast med dagsaktuella ämnen.

För tio år sedan blev Lille Skutts bror förälskad i en kill-kanin, och i somras fick serien sitt första lesbiska par.

– Det är ju egentligen evigt aktuella ämnen som tidningen handlar om, att man ska hjälpa varandra och att alla ska få vara med, säger Charlotta Borelius.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bamse

ÄMNEN I ARTIKELN

Bamse

Elza Dunkels

Serier