Biden bekräftar: Fick information om ryska uppgifter om Trump

1 av 3 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Trump sa att rapporten är ren nonsens.
NYHETER

WASHINGTON. President Barack Obama har informerats om rapporten som gör gällande att Ryssland har skadliga uppgifter om Donald Trump.

Det bekräftar vicepresidenten Joe Biden, rapporterar CNN.

Tidigare i veckan avslöjade CNN att Barack Obama och Donald Trump informerats om en rapport, som påstår att den ryska regeringen har potentiellt skadlig information om den blivande presidenten.

Trump och hans företrädare fick veta detta under möten med underrättelsetjänsten i fredags. Informationen uppges vara så allvarlig att den skulle kunna användas för att utpressa den tillträdande presidenten.

Trump: ”Är nonsens”

Donald Trump har gång på gång hävdat att nyhetsrapporteringen är felaktig. Han har också gått till upprepade attacker mot CNN.

– Det är falska nyheter, rent nonsens. Rapporten är inte värd pappret som den är skriven på, har Trump sagt.

Men på onsdagskvällen gick underrättelsechefen James Clapper ut med ett uttalande som stärkte CNN:s uppgifter.

Nu bekräftar även vicepresidenten Joe Biden, som var med på mötet, att Obama fått vetskap om de ryska uppgifterna.
Enligt Politico ska presidenten inte fäst någon större vikt vid dem. Han ska inte heller bett om mer detaljer.

Uppgifter som arrangerade sexträffar

Det aktuella dokumentet är en sammanfattning av en rapport som den brittiske ex-spionen Chistopher Steele sammanställt. Detta gjorde han på uppdrag av en politisk motståndare till Trump före höstens presidentval. Steele, som tidigare var stationerad i Ryssland, fick vid sina källor kännedom om en mängd uppseendeväckande uppgifter. I rapporten skriver han att den ryska regeringen har känslig politisk, ekonomisk och personlig information om Trump.

Det rör sig bland annat om uppgifter som gör gällande att den ryska säkerhetstjänsten FSB har arrangerat sexträffar mellan Trump och prostituerade på hotell i Moskva. Detta ska också ha videodokumenterats, i syfte att kunna använda materialet mot fastighetsmogulen.

Inget av det som framkommer i rapporten har bekräftats. I stället har flera av uppgifterna visat sig inte stämma. Underrättelsechefen James Clapper har uppgett att myndigheterna inte har tagit någon hänsyn till den när de kartlagt de ryska försöken att påverka presidentvalet.