Miljöpartiet

Miljöpartist döms för rasistiskt Facebookinlägg

Kallade somalier för cancersvulst

Av: 

Lilian Andersson

Jonas Serneholt
Jonas Serneholt

NYHETER

Miljöpartisten Jonas Serneholt i Järfälla fick lämna sina förtroendeuppdrag som politiker efter att ha kallat somalier för en ”cancersvulst” i en sluten Facebookgrupp.

Nu döms han till 80 dagsböter för hets mot folkgrupp.

– Jag har haft både bra och mindre bra erfarenheter av somalier som folk överhuvudtaget, säger Jonas Serneholt i polisförhör.

Jonas Serneholt var fram till augusti politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla och ledamot i fullmäktige. Den 21 juli skrev han ett uppmärksammat inlägg i den slutna Facebookgruppen ”Varning i Järfälla” med över 9 000 medlemmar.

Han hade läst om en misstänkt gruppvåldtäkt där gärningsmännen ska ha haft somalisk bakgrund, allt enligt den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter Idag.

Han hade inte tänkt kommentera något men säger sig ha agerat i affekt av alkohol och skrev:

”Det är inte första gången som somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst.”

”Ångrade mig djupt”

– Jag ångrade mig väldigt djupt för den kommentar jag skrev och är ledsen över den, jag riktade mig inte mot någon individ. Jag brukar inte uttrycka mig så här.

Den 7 augusti kontaktades han av Järfälla tidning om kommentaren, då ska han ha glömt det han skrivit.

Artikeln i Järfälla tidning orsakade ett smärre mediedrev. Kommunalrådet för Miljöpartiet i Järfälla, Mikael Jämtsved, ansåg att inlägget var upprörande och oförsvarbart:

– Det är ingenting som Miljöpartiet står för, sa Mikael Jämtsved.

Dagsböter på 16 000

Jonas Serneholt ska själv ha kontaktat gruppledaren i sitt parti och bett dem att omedelbart befria honom från hans politiska uppdrag och han gick ur Facebookgruppen.

En somalisk man tog illa vid sig och kontaktade Jonas Serneholt i telefon.

– Han hade blivit djupt ledsen vad han läst och frågade varför jag skrivit detta, jag bad om ursäkt och han godtog den.

Då Jonas Serneholt erkänt gärningen döms han i ett strafföreläggande till 80 dagsböter, 16 000 kronor, för hets mot folkgrupp för att han spridit missaktning mot somalier i en sluten Facebookgrupp.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Skandaler som har skakat Miljöpartiet
Publisert:

LÄS VIDARE

Miljöpartist kallade somalier för ”cancersvulst”

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Järfälla

Politik

Brott

Rasism