24-åring häktad – ska ha lurat åldringar på miljoner

NYHETER

Genom att ringa till äldre personer och utge sig för att företräda deras bank lurade gärningsmannen till sig miljonbelopp.

I dag häktades en 24-åring, misstänkt för 16 fall av grovt bedrägeri mot äldre personer.

– Det är personer som är mellan 75 och 90 år gamla som har drabbats. Vissa av dem är även sjuka, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under måndagen häktades en 24-årig man i Solna tingsrätt, misstänkt för 16 fall av grovt bedrägeri.

Totalt ska mannen ha lurat till sig över två miljoner kronor. Det enskilt största bedrägeriet rör sig om drygt 200 000 kronor. 24-åringen nekar till brott.

”De har känt förtroende”

I samtliga 16 fall handlar det om äldre personer som utsatts, i åldrarna 75 till 90. De bor över hela landet.

– Det handlar om åldringsbedrägerier där man ringt upp äldre personer och sagt sig företräda banken. De har då känt förtroende och lämnat ut vissa uppgifter, med vilka man kan göra köp och hantera internetbanken, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare i fallet.

Sa att något var fel med kreditkortet

Fredrik Ingblad vill inte gå närmare in på vilka personuppgifter det handlar om.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har gärningsmannen sagt att det uppstått något fel med målägares konton eller kreditkort.

De har då lämnat ut känsliga uppgifter som kontonummer, cvc-koder till kreditkort och inloggningsuppgifter till internetbank. Gärningsmannen ska ha fört över pengar till egna konton och även beställt ett stort antal varor, som senare hämtats ut från posten.

Lurat till sig över två miljoner

I det enskilt största bedrägeriet har gärningsmannen lurat till sig över 200 000 kronor, enligt åklagare. Totalt rör det sig om bedrägerier på över två miljoner kronor, som ska ha skett mellan slutet av april och augusti i år.

I de flesta av fallen har de drabbade inte fått tillbaka några pengar.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har ytterligare en gärningsman varit delaktig, men det är än så länge bara en person som häktats.

– Det kan mycket väl vara fler som är inblandade och det utreder vi också, men det kan jag inte säga något om i nuläget, säger Fredrik Ingblad.

24-åringen är häktad fram till den 16 oktober.

– Min klient nekar till brott. Med hänvisning till förundersökningssekretess kan jag tyvärr inte gå närmare in på detaljer, säger 24-åringens advokat Tobias Enochson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Bedrägeri