35 gripna vid nazistmarschen i Göteborg

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i centrala Göteborg är avslutad. Marschen avbröts när tumult bröt ut efter att nazisterna försökt att byta färdväg.

Över 60 personer har frihetsberövats.

En polis och en privatperson skadades.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Runt 10 000 personer gick ut på Göteborgs gator för att stå upp mot Nordiska motståndsrörelsen. Den absoluta merparten var fredliga, helt vanliga människor, som deltog i olika protestaktioner.

Med några enstaka undantag lyckades ett stort polisuppbåd hålla nazisterna och ett mindre antal våldsamma motdemonstranter ifrån varandra.

Efter att några hundra nazister från NMR inlett sin marsch vid lunchtid utbröt tumult på Fabriksgatan, i närheten av Scandinavium och Bokmässan – redan innan man nått fram till demonstrationens egentliga samlingsplatsen vid Sten Sturegatan.

De sköldutrustade nazisterna försökte bryta igenom polisens linjer eftersom man ville gå förbi utanför Svenska mässan och Bokmässan, enligt polisen. Senare uppgav polisen även att stenkastning från motdemonstranter gjorde att NMR försökte ta sig förbi polisen.

– Motdemonstranterna kastade sten eller andra föremål, och det reagerade NMR på genom att försöka bryta igenom polisens avspärrningar, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen.

Våldsamt upplopp

Nazisterna omringades av polisen utanför Focushuset vid Liseberg vid Fabriksgatan-Örgrytevägen. Där hölls gruppen kvar vid 15-tiden, då demonstrationstillståndet gick ut.

Det var då hotfull stämning med många maskerade motdemonstranter på plats. Knallskott hördes och det kom rapporter om stenkastning.

– När vi skulle mota bort motdemonstranter, så att vi kan jobba ostört där vi har spärrat av, kastades det sten, flaskor och bangers mot polisen. Det var oroligt en stund, säger Peter Adlersson.

NMR-anhängarna attackerade även journalister varpå polisen fick ingripa. Nazisterna höll sig kvar på platsen. Men vid 17-tiden gav man upp och eskorterades i väg av polisen mot en Ica-parkering söder om Liseberg där de ställt sina fordon.

35 personer gripna

En polis och en privatperson skadades under demonstrationen.

När polisen sammanfattade dagen preliminärt hade totalt 35 personer gripits misstänkta för brott med följande rubricering och fördelning: fyra för förberedelse till grov misshandel, 22 för våldsamt upplopp, fyra för våldsamt motstånd, tre för försök till våld mot tjänsteman, en för brott mot luftfartsförordningen, en för brott mot vapenlagen.

Dessutom har 29 personer omhändertagits med stöd av polislagen. Det är oklart vilka grupperingar de frihetsberövade tillhör.

Sju personer togs i förvar med stöd av utlänningslagen.

Polisen utesluter inte att fler gripanden kan komma att göras efter att bilder och filmer granskats.

– Vi får också in mycket dokumentation från allmänhet och media. Det är värdefullt för att vi ska kunna lagföra de som gjort sig skyldiga till brott, säger kommenderingschef Emelie Kullmyr i ett pressmeddelande.

Tanken var att NMR skulle marschera från Scandinavium längs Sten Sturegatan till Gamla Ullevi. Men den tillståndsgivna demonstrationen kom alltså aldrig fram till samlingsplatsen.

Förstärkt gränsbevakning

Poliser från hela landet skickades till Göteborg för att upprätthålla säkerheten under marschen. I Stockholm inleddes en så kallad särskild händelse vid namn IDA.

Under fredagskvällen gjorde polisen bedömningen att hotbilden inför demonstrationen hade ökat. Källor uppgav för Aftonbladet att ett stort antal våldsbejakande vänster- och högerextremister hade rest till Göteborg från bland annat Danmark, Norge, Finland och Tyskland.

– Vi räknar med kaos, sa en polis.

Polisen förstärkte flera gränsövergångar på grund av uppgifterna om att utländska våldsbejakande extremister var på väg till Sverige.

”Polisen förstärker vissa gränsövergångar med anledning av uppgifter om att utländska medborgare planerar att resa in i Sverige med avsikt att störa ordning och säkerhet vid demonstrationerna i Göteborg. Polisen har även begärt förstärkning av norsk polis vid gränsövergångar till Norge”, skrev polisen på sin hemsida.

Särskild arrestlokal

Redan under fredagskvällen gjorde polisen de första gripandena med anledning av demonstrationen. Då togs två utländska medborgare på flygplatsen Landvetter. De hade knivar i bagaget och misstänks för förberedelse för grov misshandel.

Under lördagsförmiddagen genomförde polisen flera fordonskontroller. Då greps en utländsk medborgare som misstänks för våld mot tjänsteman efter att ha sparkat en polis i ansiktet ombord på en buss. Totalt nio danska medborgare hämtades till förhör och en avvisades från Sverige.

– Vi stoppade en bil med nio danska medborgare. De var på väg upp för att delta i demonstrationen, säger Westford. 

Hon säger också att polisen till en början bara genomförde en vanlig fordonskontroll. Vid genomsökning av bilen påträffande man dock gods som skulle kunna användas till att skada.

– Det var gods som man skulle kunna använda till att kasta, mer än så kan jag inte säga, säger presstalespersonen Ewa-Gun Westford.

De danska medborgarna fick följa med polisen till stationen för förhör.

Inför demonstrationen öppnades en enorm arrestlokal i garaget vid polishuset på Skånegatan. Där finns det plats för 300 personer.

HÄR KOMMER NAZISTERNA MARSCHERA:

Publisert:

LÄS VIDARE