Rex Tillerson: ”Vi har direktkontakt med Nordkorea”

1 av 2 | Foto: AP
Rex Tillerson.
NYHETER

Den amerikanska utrikesminister Rex Tillerson säger att USA står i direktkontakt med Nordkorea och att man undersöker om regimen är beredd att gå in i samtal om att ge upp kärnvapenprogrammet.

– Vi famlar inte i mörkret. Vi har ett antal öppna kommunikationsvägar till Pyongyang, säger Tillerson enligt AFP.

På frågan om kommunikationen går via Kina skakar han enligt New York Times på huvudet och säger:

– Vi pratar direkt med dem, vi har våra egna kanaler.

Den amerikanska utrikesministern Rex Tillerson befinner sig i Kina och har träffat Kinas president Xi Jinping för att diskutera handelsfrågor och Nordkorea och president Trumps kommande besök i Kina i november.

Under sitt besök har Rex Tillerson kommenterat relationen till Kina, som han beskriver som nära och välfungerande, enligt ABC News.

– Överlag är vi i ett positivt skede och har nått en viktig punkt av gemensamma framsteg, säger Tilerson.

Kraven har ökat från omvärlden på Kina att öka pressen och sanktionerna mot Nordkorea och Kina har gått med på de nya sanktionerna mot Nordkorea som FN beslutat om.

Rex Tillerson: ”Vi pratar direkt med Nordkorea”

Under lördagen kommenterade den amerikanska utrikesministern även den spända situationen mellan Nordkorea och USA.

Rex Tillerson menar att det finns möjlighet för de två länderna att kommunicera angående Nordkoreas kärnvapenprogram. USA undersöker om regimen är beredda att gå in i samtal om att ge upp sitt kärnvapenprogram.

– Vi försöker och frågar. Vi famlar inte i mörkret. Vi har ett antal, tre, öppna kommunikationsvägar till Pyongyang, säger Tillerson under en pressträff, enligt AFP.

– Vi kan prata med dem och vi pratar med dem, säger Tillerson.

Enligt New York Times skakar utrikesministern på huvudet när han får frågan om kommunikationen med Nordkorea går via Kina.

– Vi pratar direkt med dem, vi har våra egna kanaler.

Sverige kan medla

De senaste veckorna har tongångarna har mellan länderna blivit allt hårdare och utvecklats till ett ordkrig mellan de två ledarna, med hot om militära angrepp från båda sidor. Som Aftonbladet rapporterat är den svenska regeringen beredd att medla mellan USA och Nordkorea.

– Vi kan använda våra kontakter till att trycka på att det ska öppnas en diplomatisk kanal där man pratar med varandra, har Margot Wallström tidigare sagt till Aftonbladet.

Därför är Korea delat 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM