Peter Madsen hade filmer på äkta kvinnomord

KÖPENHAMN. På tisdagen omhäktades Peter Madsen misstänkt för mord på journalisten Kim Wall.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen berättade om fynd i Madsens dator. Materialet ska bland annat visat tortyr och ”äkta kvinnomord”.

Detta och en stor mängd skador på Kim Walls kropp stärker polisens teori – att Kim Wall mördats.

Peter Madsen hade filmer som innehöll tortyr och kvinnomord på en hårddisk. Morden är, enligt specialåklagare Jakob Buch-Jepsen, inte iscensatta utan äkta och har filmats utomlands.

– Det är vår uppfattning att det är videofilmer som visar verkliga mord på kvinnor. Det är filmsekvenser med halshuggningar och hängning av kvinnor, säger Jakob Buch-Jepsen.

Det här fyndet på hårddisken lyfte åklagaren fram för att visa att Peter Madsen har en dragning åt våld mot kvinnor och är kapabel att mörda.

Deltog på videolänk

Peter Madsen, som deltog i mötet på videolänk, nekade till att ha något med filmerna att göra.

– Jag vill gärna precisera för rätten att datorn som ni har tagit om hand inte är min. Vi har bland annat haft en praktikant inneboende.

Jakob Buch-Jepsen krävde att Peter Madsen skulle vara fortsatt häktad och att saken mot Peter Madsen snarare har stärkts än försvagats.

Tecken på strid

Ett nytt bevis är de hudavlagringar från Kim Wall som polisen hittat på Peter Madsens händer, hals och ansikte. Vilket kan var ett tecken på någon slags av strid mellan dem.

Jakob Buch-Jepsen vände sig hela tiden mot åhörarbänkarna där journalister satt när han talade om de nya bevisen.

Peter Madsen hade klätt sig i en grön militärjacka och ett par glasögon med mörka bågar. Han uppträdde lugnt under förhandlingen. Inledningsvis höll han händerna knäppta framför sig på bordet – sedan började han fingra på en kulspetspenna.

Åklagaren poängterade tidigt att Madsen idag inte skulle få göra någon längre utläggning om fallet.

Krävde att bli frisläppt

Peter Madsen krävde att få bli frisläppt.

Han hävdar att Kim Wall dog i en olycka på ubåten – hon ska ha fått fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Efter det drabbades Peter Madsen av självmordstankar och beslutade sig för att begrava Kim Wall till havs. 

Det är lögn, menar specialåklagare Jakob Buch-Jepsen. Hans och polisens teori är att Peter Madsen mördade Kim Wall och sedan styckade hennes kropp för att röja undan bevis. 

Hade en mängd stickskador

Obduktionsrapporten är en viktig del som stärker teorin om mord, menar åklagaren. Där framgår det att Kim Walls kropp hade en mängd stickskador.

– De har uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

Försvaret menade att skadorna inte alls pekar på mord.

– Det går inte att utesluta att skadorna skulle kunna ha kommit från ett fall, säger Betina Hald Engmark, advokat.

Sedan ville hon lyfta fram att det inte fanns bevis på sexuell aktivitet från Madsen.

Omhäktas för mord

Obduktionsrapporten blottar även Peter Madsens lögn om Kim Walls kropp var hel när han begravde henne till havs.

– Skadorna på kroppen uppstod nära dödsögonblicket och inte flera timmar efteråt som försvaret påstår. Det stämmer inte överens med Peter Madsens förklaring.

Efter en halvtimmes förhandling beslutade domaren att Peter Madsen omhäktas för mord.

Häktningen gäller fram till den 31 oktober.

Återupptar sökinsatsen till havs

Polisen kommer återuppta sökinsatsen efter Kim Wall till havs. Det sa Jens Möller-Jensen, chef för mordutredningar i Köpenhamn, direkt efter häktningen.

– Det ska vi göra. Men jag vet inte när det blir.

Han konstaterar att dödsorsaken ännu inte är fastställd.

– För det krävs att fler kroppsdelarna kommer fram och att man kan koppla det man funnit på torson med eventuella fynd på de delarna, säger Jens Möller-Jensen.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE