Tre döda i skattjakt i Klippiga bergen

NYHETER

Den gömda skatten har skördat sitt tredje dödsoffer.

I sin iver att nå kistan med guld och diamanter i Klippiga bergen drunknade Eric Ashby, 31, i Arkansas-floden.

Men den excentriska konsthandlaren Forrest Finn vägrar att avblåsa skattjakten:

– Om någon drunknar i en pool är lösningen inte att tömma poolen utan att lära folk att simma, skriver han i ett mejl till New York Times.

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYR N
Här, längs med Rio Grande-floden i norra New Mexico, söker många av skattjägarna.
Foto: Privat.
Eric Ashby, som försvann senast.

Kroppen som hittades drivande i Arkansas-floden fredag 31 juli har inte slutligen identifierats som Eric Ashby, skriver NBC News.

Men det finns ingen annan som rapporterats försvunnen i området.

Bara en månad tidigare hittades kroppen efter pastor Paris Wallace, 52, i New Mexico där han gått vilse i jakten på skatten och i januari 2016 dog 54-åriga Randy Bilyeu i Rio Grande när han försökte nå kistan med guld och diamanter till ett värde av ungefär 17 miljoner kronor.

Vägrar stoppa skattjakten

Foto: Linda Bilyeu / AP TT NYHETSBYR N
Randy Bilyeu.

Trots att både New Mexicos polischef Pete Kassetas, parkvakterna i Yellowstones nationalpark och änkan efter Randy Bilyeu vädjat till den excentriska konsthandlaren att avblåsa projektet vägrar Forrest Fenn, 86.

– Livet är för kort för att använda både bälte och hängslen. Om någon drunknar i en pool är lösningen inte att tömma poolen utan att lära folk att simma, säger han till New York Times.

Det är Forrest Fenn som hävdar att han gömt en bronskista fylld med ”265 guldmynt, hundratals guldklimpar, hundratals rubiner, åtta smaragder, två Ceylon-safirer, många diamanter, två antika jadefigurer från Kina, guldarmband från tiden före Columbus och mer” någonstans i Klippiga bergen.

Kryptiska ledtrådar

Foto: Jeri Clausing / AP SCANPIX SWEDEN
Forrest Fenn.

Med tanke på att bergskedjan sträcker sig 500 mil från New Mexico till Kanada är det inte konstigt att ingen av de omkring 65 000 människor som gett sig i kast med skattletandet hittills hittat ens ett guldkorn.

Det finns nio kryptiska ledtrådar på sidan 134 i Forrest Fenns egenutgivna självbiografi ”The Thrill of the Chase” (”Spänningen i jakten”).

Ledtrådarna är dolda i ett 24 verser långt poem och vad som är en ledtråd eller inte måste var och en lista ut själv.

”Där varmt vatten stannar”, ”Inte långt men för långt att gå”, ”Om du varit klok och funnit flamman” och ”Ta det ner i kanjonen” tycks många vara överens om är nycklar till gåtan men inte värst användbara utan att veta var i det gigantiska området det varma vattnet gör halt eller vilken kanjon som kan vara aktuell.

Hipp konsthandlare

Ansatt av skattletare har Forrest Fenn ändå låtit undslippa sig att skatten finns på omkring 1 500 meters höjd och minst 1 mil norr om Santa Fé där han bor.

På 1970- och 1980-talet var Forrest Fenn bland det hippaste i konsthandlarkrestar som stod att finna. I ett porträtt i kändistidningen People beskrevs hur kunder som dåvarande president Gerald Ford, Jackie Kennedy, Robert Redford, Cher och Steve Martin flockades i hans galleri för att få betala fantasisummor för oljemålningar och konstföremål.

Många år senare kom han på idén om en skattjakt. Ursprungligen tänkte han att den skulle ske efter hans död och att hans kvarlevor skulle vara en del av skatten när han hade diagnostiserats för njurcancer.

Kan göra jakten lättare

Den överlevde han men tanken på en gigantisk skattjakt lockade fortfarande.

Paris Wallace.

– Tanken var att få familjer att resa sig ur sofforna, har han sagt till New York Times.

Om han verkligen är förmögen nog att lägga 17 miljoner kronor i en kista i bergen finns bara hans eget ord på.

Enligt New York Times, som gjort ett porträtt av konsthandlaren syns betydande tillgångar i hans hem där dyrbara mattor täcker golven och sällsynta böcker trängs i bokhyllorna.

Efter Paris Wallaces död i jakten på skattkistan har Forrest Fenn ändå börjat tänka om.

– Det är alltid tragiskt när någon dör och det har varit ett hårt slag för mig.

Han säger till New York Times att han ska tänka ut ett sätt att göra skattjakten säkrare utan att ha några detaljer klara för sig.

– Det kommer ett uttalande inom kort, säger Forrest Fenn.