Mystiska fotot kan lösa gåtan om försvunna Amelia Earhart

1 av 5
NYHETER

Kvinnan sitter på kajkanten, med ryggen mot kameran. Bilden är kornig, men något med den kortklippta siluetten verkar bekant.

Nu hävdar historiker att det nyfunna fotot föreställer piloten Amelia Earhart – vars plan försvann spårlöst 1937.

Under 80 år har mysteriet gäckat världen.

Hon skulle bli den första kvinnan att flyga jorden runt – men någonstans över Stilla havet störtade planet med den amerikanska piloten Amelia Earhart och hennes kartläsare Fred Noonan.

Ingen vet exakt vad som hände, och 1939 dödförklarades Earhart. Planet eller kvarlevorna har aldrig hittats. Man har antagit att bensinbrist gjorde att planet kraschade och slukades i vågorna.

Nu kan ett nyfunnet foto kan skriva om historien, enligt en dokumentär på History Channel.

Bilden hittades i en tidigare hemligstämplad del av USA:s riksarkiv och föreställer en hamn på atollen Jaluit vid Marshallöarna. Fotot är taget av amerikanska flottans underrättelsetjänst någon gång innan 1943, då ögruppen var under japanskt befäl.

På kajkanten sitter en kvinna i ljus skjorta och kortklippt hår. Hennes kroppsbyggnad och frisyr påminner om Earharts.

Foto: National Gallery

Men det är en annan av personerna i bild som gjort History Channels experter övertygade. Mannen som står lutad mot en skylt liknar Fred Noonan – och personens hårlinje, näsa och leende är identiska med kartläsarens.

Den nya skärvan bevis stöder tesen att planet hamnat på fel kurs innan kraschen och gått ner i japanskt vatten. Där ska Earhart och Noonan blivit tillfångatagna och misstänkta för amerikanskt spionage.

Om uppgifterna stämmer dog Earhart och Noonan i japansk fångenskap – något som japanska försvarsmakten nekar till.

Flera vittnen har sedan Earharts försvinnande uppgett att de sett planet störta i området runt Marshallöarna, men hittills har berättelserna inte haft några belägg.

ARTIKELN HANDLAR OM