Jesper Söder släppt ur fångenskap

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensken Jesper Söder, som strider för den kurdiska milisen YPG, har släppts ur fångenskapen i irakiska Kurdistan.

Han och ytterligare en svensk som suttit fängslad uppges må bra.

– Jag kan bekräfta att de båda svenska medborgarna har frisläppts, säger Patric Nilsson på UD.

Foto: Christine Olsson/TT

Det var i slutet av juni som Jesper Söder från Trollhättan greps i närheten av den irakiska staden Erbil i Kurdistan. Han strider för kurdiska milisen YPG sedan drygt ett år tillbaka. Nu har utrikesdepartementet bekräftat att de två svenska medborgare som suttit fängslade har släppts.

– Vi fick bekräftelse på detta under dagen idag. Från vår sida är det viktigt att inte gå in på exakta tidpunkter, utan vi kan bara konstatera att det är viktigt från UD:s sida att ha det bekräftat hundraprocentigt innan vi kommenterar det utåt, säger säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet.

Nilsson vill inte kommentera var Söder och den andre svenska medborgaren befinner sig nu eller hur de mår.

– Vi går inte in i detaljer om var personerna befinner sig, men jag kan säga att ambassaderna har varit i kontakt med båda två.

Saknade visum

Jesper Söder stred för den kurdiska gerillan YPG i Syrien när han tillsammans med en annan svensk greps i irakiska Kurdistan för drygt två veckor sedan. Svenskarna greps tillsammans med två britter när deras bil stoppades vid en vägspärr i staden Akre.

Enligt UD greps männen efter att ha blivit anklagade för att ha tagit sig från Syrien till kurdiska Irak utan giltiga resedokument.

– Det handlade om att de anklagades för att olovligen hade korsat gränsen. Som jag förstår det handlar det om att när de återvände saknade de giltigt visum, säger Patric Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN