Advokat anhållen – misstänks ha smugglat klients ”knarkkarta”

avNiklas Eriksson

NYHETER

Advokaten försvarade en 19-åring som misstänks för grov brottslighet.

Nu sitter advokaten anhållen.

Han anklagas för att ha hjälpt sin klient att smuggla ut en ”skattkarta” – som ledde till ett halvt kilo kokain.

1 av 3 | Foto: Patrick Persson
Polisen avspärrning vid grönområdet.

I flera månader spanade polisen på advokaten. Enligt polisens misstankar ska han ha smugglat ut ett brev åt en 19-årig klient som sitter häktad med restriktioner misstänkt för grovt olaga vapeninnehav och grovt narkotikabrott, skriver Sydsvenskan.

Brevet upptäcktes av polisen när de i början av mars grep en 23-årig man som kopplas till narkotikahandeln i Malmö. 23-åringen ska ha befunnit sig i ett grönområde i Lindängen och observerats av spanare som hört spadtag och röster inne på grönområdet.

När 23-åringen lämnade platsen i bil försökte en polispatrull stoppa fordonet – men i stället flydde föraren. Kort senare kraschade bilen och 23-åringen greps i närheten. I fickorna hade mannen ett två sidor långt brev och en karta med texten ”gräv överallt och öppna hela stället”, enligt en förundersökning mot hans 19-årige bror.

Grävde flera hål i marken

Grönområdet där 23-åringen observerades av polis vid gripandet var också uppgrävt. Enligt Sydsvenskan ska någon ha grävt ett flertal hål i marken. Med hjälp av kartan och brevet började polisen sedan genomsöka området – då hittades ett halvt kilo kokain, skriver Sydsvenskan.

Polisen misstänkte att den häktade 19-åringen skrivit brevet och ritat kartan som ledde till kokainet. Analyser av brevets innehåll och handstilen ”tyder starkt” på att så är fallet. Efter att i förhör nekat till all kännedom om brevet har 19-åringen nu erkänt att han skrivit brevet.

Hur han smugglat ut det vill han dock inte berätta.

Utredde advokaten – i fyra månader

Eftersom han suttit häktad med restriktioner får han inte kommunicera hur som helst, brev ska gås igenom av åklagaren i fallet innan de får skickas till adressaten.

Men något brev med en ”knarkkarta” har inte passerat åklagarens bord, skriver Sydsvenskan.

Då uppstod misstanken att det var 19-åringens advokat som smugglat ut brevet då han får träffa sin klient på tu man hand. Sydsvenskan skriver att polisen under fyra månader utredde advokaten och under den tiden uteslutit andra vägar för brevet att lämna häktet.

Den 28 juni greps advokaten och har nu anhållits.

– Jag har nu begärt honom häktad för medhjälp till grovt narkotikabrott. Jag kan inte gå in på detaljer om vad ärendet handlar om med hänsyn till utredningen, säger åklagare Jenny Lindell till Sydsvenskan.

Advokaten nekar till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott