Svensk militär återfunnen i Mali

NYHETER

Den svenska militär som saknades efter attentatet utanför Malis huvudstad Bamako är återfunnen.

Det uppger försvaret i ett pressmeddelande.

”Personen befinner sig i säkerhet”, skriver försvaret.

1 av 6 | Foto: Baba Ahmed / TT NYHETSBYRÅN

Efter gårdagens attentat genomförde den svenska styrkan i Mali en inventering av personalen. Då saknades en person, som tjänstgör i Bamako. Ett sökarbete inleddes för återfinna den saknade.

– Vi vidtog en mängd åtgärder för att få grepp om vad som kan ha hänt. Men hur det arbetet ser ut är ingenting som jag kan gå ut med, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Vid 13-tiden meddelade försvaret att personen återfunnits.

”Personen är omhändertagen och befinner sig i säkerhet”, heter det i ett pressmeddelande.

Två döda i attentatet

Okända gärningsmän gick till attack mot en resort i samhället Dougourakoro, som ligger strax öster om huvudstaden Bamako, på söndagskvällen. Anläggningen som angreps heter Le Campement Kangaba, och är populär bland utlänningar som bor i Mali. Landets säkerhetsdepartement uppger att två personer omkom i dådet. Regeringen pekar ut ”misstänkta jihadister” som ansvariga för attentatet.

Svensk skadad i maj

Mali har skakats av blodiga attacker flera gånger de senaste åren. Sedan 2012 för flera jihadistiska rörelser en väpnad kamp mot regeringen. Året efter påbörjade den fredsbevarande FN-insatsen Minusma i landet. Sverige bidrar med ett underrättelseförband och en stödenhet. Huvuddelen av de omkring 250 svenska militärerna arbetar på Camp Nobel nära staden Timbuktu.

I maj skadades en svensk soldat då flera kraftiga detonationer inträffade nära den svenska förläggningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mali

Bamako