Ryssland: Vi kommer att se USA-stödda flyg som fiendemål

avMartin Schori, Nivette Dawod

Konflikten mellan Ryssland och USA i kriget i Syrien trappas upp.

Efter att USA sköt ner ett syriskt bombplan i går avbryter Ryssland informationssamarbetet – och kommer hädanefter se USA-stödda stridsflyg som fiendemål.

– Det är en aggression, säger en högt uppsatt rysk diplomat.

Foto: AFP NAVY MEDIA CONTENT OPERATIONS (N

Ryska försvarsministeriet uppger att USA aldrig förvarnade när man under gårdagen sköt ner ett syriskt stridsflyg i närheten av Tabqa i Syrien.

Efter gårdagens händelse kommer Ryssland att se alla USA-stödda stridsflyg väster om Eufratesfloden som måltavlor, uppger ryska försvarsministeriet, enligt nyhetsbyrån AP.

Man avslutar också det samarbete de två stormakterna haft som gått ut på att koordinera striderna mot terrorsekten IS.

”En aggression”

Enligt Rysslands vice försvarsminister Sergej Ryabkov ledde nedskjutningen till att ”hjälpa terroristerna som US slåss mot”.

– Vad är detta, om inte en aggression? frågar han retoriskt enligt ryska medier.

Ryssland pausade detta samarbete även efter att USA skickade 59 kryssningsrobotar mot en flygbas i Syrien, som en följd av kemvapenattacken i Idlib tidigare i år.

USA och Ryssland står på två olika sidor i kriget i Syrien, men har en gemensam fiende i IS. USA stödjer olika rebellgrupper som slåss både mot IS och mot Assad-regeringen. Ryssland är tillsammans med Iran allierade med Assad.

”Inte tveka att försvara oss”

Det var i går som amerikanskt stridsflyg sköt ner ett syriskt plan som attackerat soldater ur SDF, en sunniarabisk och kurdisk milis som stöds av USA.

”Koalitionens mål är att besegra IS i Irak och Syrien. Koalitionen söker inte strider med den syriska regimen, Ryssland eller proregimska styrkor som samarbetar med dem, men kommer inte tveka att försvara koalitionen eller dess allierade styrkor från några som helst hot”, skrev den USA-ledda koalitionen i ett pressmeddelande.

Den syriska regimen menar dock att deras trupper attackerade terrororganisationen IS, inte SDF.

Deltar i slaget om Raqqa

”Den här attacken belyser koordinationen mellan USA och IS och den avslöjar USA-administrationens onda avsikter att stödja terrorism och investera det i det USA-zionistiska projektet i regionen”, skriver den syriska regimen i ett uttalande.

SDF deltar i striden om den syriska staden Raqqa, som kontrolleras av IS. Även syriska regimtrupper rycker fram mot staden.

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

USA

Syrien