Riktar kritik mot studentflaken: ”Anspelar på våldtäkt”

1 av 3

avJonna Claesson

NYHETER

Runt om i landet åker studenterna flak, många prydda med olika texter och rim. Alexandra Rejsmar, 27, riktar nu kritik mot vissa budskap som sprids av studenterna, vilket Expressen var först att berätta om.

– Det ska ju vara olagligt med sexuella anspelningar och rasistiska kommentarer i skolan, säger hon.

Att som blivande student åka flak på stan och sjunga högt till årets dänga hör till vanligheten. Att utsmycka sitt flak med skyltar och olika budskap är inte heller ovanligt. Men i år har vissa flak väckt starka reaktioner. En av de personer som reagerat är Alexandra Rejsmar, 27, som påpekade problematiken i ett blogginlägg.

”På tisdag kommer jag och min pappa se min lillasyster springa ut. Bredvid henne och hennes klasskamrater kommer ett gäng grabbar att stå på ett flak.Dessa grabbar kommer att göra det jävligt tydligt. Ikväll kommer er dotter inte att komma hem. Ikväll kommer vi att våldta våra skolkamrater och det kommer att göra ont”, så börjar Alexandra Rejsmar sitt blogginlägg som har spridits som en löpeld på sociala medier.

Det var när hon såg skyltar med budskap som ”Ikväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg! 2:an var värst, det tyckte hon också!” och ”Raka rör och öppna spjäll - era döttrar lär inte komma hem i kväll” eller ”Dra fittan i grus vi drar el i horhus”, som hon fick nog.

– Alltså, vad jag tänkte? Först tänkte jag ”Nej fy, att de inte förstår bättre”. Men sedan är det ju inte så konstigt att det ser ut så, med tanke på hur vårt samhälle ser ut, säger hon till Aftonbladet.

”Tyder på våldtäktskultur”

Alexandra anser att dessa budskap tyder på en våldtäktskultur och ett kvinnohat som finns i samhället.

– Det är inte okej. Vi måste börja prata om det. Det ska ju vara olagligt med sexuella anspelningar och rasistiska kommentarer i skolan. Men det är så normaliserat att man inte tänker på att det här faktiskt anspelar på våldtäkt och grova sexualiseringar.

Varför tror du att sådana här flak inte stoppas tidigare?

– Jag vet inte. När jag tog studenten såg det likadant ut. Men då var det heller ingen som reflekterade över det. Det är därför det är så viktigt att vi pratar om det, ungdomarna är ju vår framtid, säger hon.

Inlägget har fått stort genomslag på sociala medier.

– Jag har bloggat länge men det här tog oanade höjder. Jag skulle säga att 90 procent håller med mig om att det är sjukt. Sedan är det tio procent som diskuterar på sandlådenivå, säger hon och fortsätter:

– Det som är mest överraskande är att det nästan är lika många män som har delat artikeln.

Men det finns en sak hon vill förtydliga.

– Många tror att jag med mitt inlägg utmålar alla som potentiella våldtäktsmän. Men det är inte det jag säger. Det som är läskigt med det här är att killarna själva inte förstår att det som de skriver på flaken är fel. Och det är det som är problemet i vårt samhälle.

ARTIKELN HANDLAR OM