Kritik efter Kinas begravning av Liu Xiaobo

NYHETER

Den avlidne fredspristagaren och dissidenten Liu Xiaobo har kremerats och askan har strötts till havs.

Enligt kritiker för att hans anhängare inte ska en fysisk plats att sörja eller samlas på.

1 av 2 | Foto: Vincent Yu
Med porträtt, politiska paroller och ljuslyktor tågade tusentals till Liu Xiaobos minne i Hongkong.

På en presskonferens anordnad av den kinesiska regeringen meddelade den avlidne fredspristagarens broder Liu Xiaoguang att en privat begravningsceremoni hållits för de närmaste. Regeringsföreträdare visade en videoupptagning där brodern och Nobelpristagarens änka Liu Xia ses sänka en vit urna i vattnet utanför Kinas nordöstkust.

Men beslutet att sprida askan till havs får hård kritik. Demokratiaktivisten och vännen Ye Du menar att det fattats av Kinas styrande, för att undvika att fredspristagarens minne hålls vid liv av en fysisk vilostad.

– De fruktar att om någon som är en så emblematisk symbol som Liu Xiaobo hade en gravplats så skulle den bli en plats där hans anhängare samlas på hans minnesdag, på dagen han tilldelades Nobelpriset eller något annat sådant tillfälle för att uttrycka sin vilja att sträva efter frihet, säger han.

Sorg i Hongkong

I Hongkong anordnades under lördagskvällen, lokal tid, en sorgemarsch till Liu Xiaobos minne. Med porträtt, politiska paroller och ljuslyktor tågade marschen till Kinas officiella representationskontor i den delvis självstyrande staden.

– Att älska ett land är att vilja att det ska göra framsteg. Men det var så här han behandlades för att ha varit så lojal mot landet, sade deltagaren Emily Chau, 24 år, om Kinas agerande gentemot fredspristagaren.

Änkan ”fri”

Efter beskedet om Liu Xiaobos död uppmanade bland andra USA, Tyskland och FN Kina att släppa änkan Liu Xia, som suttit i husarest sedan maken vann fredspriset 2010. På presskonferensen i anslutning till begravningen uppgavs att så skett.

– Som jag förstår det så är Liu Xia fri för tillfället, sade regeringens talesperson Zhang Qingyang utan att uppge var hon befann sig.

Han tillade att hennes rättigheter kommer att försvaras enligt kinesisk lag.

– Vi vill att Liu Xia undviker mer problem.

Familjens advokat Mo Shaoping säger dock att han inte har lyckats komma i kontakt med de anhöriga. Enligt en västdiplomat pågår det ansträngningar för att se till att Liu Xia och hennes bror ska få lämna Kina.

ARTIKELN HANDLAR OM

Liu Xiaobo

Kina