Bortkastad pantburk dödade kon Majsan

avChristina Smedbakken

NYHETER

Ove Fredrikssons vän ringde och grät i telefonen. Kon Majsan blödde kraftigt ur munnen och behövde avlivas – på grund av en bortkastad pantburk.

– Kon är frisk i övrigt men ändå måste man skjuta henne på grund av en liten metallbit, säger Ove.

1 av 2 | Foto: Privat/TT/Montage
Kon på bilden har inget samband med texten.

Det var igår kväll som lantbrukaren Ove Fredriksson, 28, från Tibro fick det ödesdigra samtalet. En av hans vänner som också är lantbrukare ringde och grät i luren. Han hade precis hittat sin ko Majsan liggandes invid foderbordet, blödandes ur munnen. På bordet, bland fodret, låg resterna av en aluminiumburk som Majsan råkat äta.

– Majsan var hans första ko när han började som bonde för 13 år sedan, och hon har hängt med sedan dess. Han klarade inte av att avliva henne själv fast han visste att det var det enda att göra, säger Ove.

”Omöjligt att upptäcka metallbitar”

Trots att även Ove själv umgåtts med kon i många år begav han sig dit för att hjälpa till med avlivningen. Det visade sig att aluminiumburken obemärkt följt med i fodret efter att ha legat slängd på åkern och därefter följt med i slåttern – vilket tyvärr inte är ett ovanligt fenomen.

– Det är på tok för vanligt. När vi kör med våra maskiner på åkrarna har vi ingen möjlighet att se metallbitar eller glas i fodret innan det är försent och kon redan börjat blöda i munnen, säger Ove.

Även när korna är ute på bete löper de en överhängande risk att råka äta vassa skräpskärvor och skadas allvarligt.

– Det är inte så att kon går och äter hela burken, utan när vi klipper gräset på betet hackas burkarna i mindre småbitar och blir finfördelade. Det behövs inte stora bitar för att skära sönder kon inuti, säger Ove.

Nedskräpning längs bilvägar

Han berättar att nedskräpning är speciellt vanligt på beten och åkrar utmed större bilvägar. Där hittar man ofta metallburkar, glasflaskor och snabbmatsförpackningar inkastade längs stängslen.

– Alla jag känner går runt och kollar ett bra bit in på åkern innan vi börjar slå gräs, för att undvika det här. Men i högt gräs är skräpet lätt att missa. Dessutom dröjer det bara en liten stund innan någon har slängt in något igen, säger han.

”Någon drabbas varje dag”

Ove skrev ett Facebookinlägg om händelsen, för att informera allmänheten om vilka konsekvenser nedskräpningen faktiskt har för djur och natur.

– Folk måste ta sig i kragen och tänka efter innan de slänger skräp i naturen. Det är inte bara min vän som drabbats av det här, utan varje dag är det någon lantbrukare som råkar ut för samma sak på grund av lata människor, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte alla riktigt förstår hur det är för en lantbrukare att komma ut i ladugården och hitta ett djur ligga och förblöda utan att kunna göra något. Kon är frisk i övrigt men ändå måste man skjuta henne på grund av en liten metallbit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tibro

Lantbruk