Problem med Hesa Fredrik i Stockholm

TT

Publicerad 2023-12-04

På flera ställen i Stockholm har larmsignalen inte hörts. Arkivbild.

Larmsignalen Hesa Fredrik som skulle ljuda klockan 15 på måndagen hördes inte på flera platser i Stockholm.

Felet utreds nu av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

MSB utreder tillsammans med Storstockholms brandförsvar felet med varningssignalen som är kopplad till VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

– Det här var ett test som vi gör fyra gånger om året och det fungerade inte i delar av centrala Stockholm och delar av norra Stockholm, säger Marcus Årskog, kommunikatör på MSB.

Enligt honom är det ovanligt att larmsystemet inte fungerar. I Stockholms län finns totalt omkring 700 ljudsändare, det är ännu oklart hur många av dem som inte ljöd.

– Det är alltid allvarligt om signalen inte ljuder, även om det är ett test. Sedan ska man komma ihåg att utomhusvarningar är en del i ett system av varningar: allmänheten blir informerad via sms, telefon, P4 och kommersiella radiokanaler och krisinformation.se, säger Årskog.

Även i Eksjö kommun i Småland gick det snett när Hesa Fredrik skulle testas under måndagen: det förblev tyst. Orsaken var den mänskliga faktorn – den som skulle tryckt på knappen gjorde aldrig det, bekräftar räddningschefen Micael Carlsson för P4 Jönköping.

Hesa Fredrik testas klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Testet pågår normalt under minst två minuter.

Varningssystemets syfte är att snabbt göra allmänheten uppmärksam på att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.