Svensk på Island: Det är liv som står på spel

Boel Holm/TT

Publicerad 2023-11-13

Jakob Vegerfors har dokumenterat flera tidigare vulkanutbrott.

Folk på Island är vana vid jordbävningar, men det som händer nu är i en klass för sig, säger svensk-isländske Jakob Vegerfors.

– Det är svårt att ta till sig att det kan vara så destruktivt.

Jakob Vegerfors beskriver stämningen som tryckt. De senaste dagarna har varit omvälvande, och det tillfälliga lugnet i den seismiska aktiviteten skapar inget lugn för de boende.

– Det kan precis lika gärna betyda att utbrottet är väldigt nära. Det är mycket osäkerhet och oro.

Jakob Vegerfors är halvislänning och har bott på Island i omgångar. Nu bor han där sedan tre år tillbaka och har följt och dokumenterat de senaste årens vulkanutbrott.

– Det är stor skillnad. Det här är första gången på 50 år som ett utbrott på riktigt har hotat infrastruktur och framförallt folks hem i så stor utsträckning. Det har potential att få katastrofala följder.

– Vid de andra utbrotten har varit mer festivalstämning. Nu är det liv som står på spel, folk som förlorar sina hem.

Snabbt besked

Beskedet om evakuering kom snabbt, berättar han. Han bor inte själv i Grindavík, men var där när beskedet kom.

– Det gick ut med att det inte var någon fara egentligen. Sedan kom det ut evakuerings-sms, men då var det inte nödläge – det var de tydliga med. Det var ”vi ska utrymma, men ta det lugnt, samla era grejer”. Sedan gick det bara fyra timmar och sedan var det nödläge.

Även om boende i Grindavík på måndagen fått återvända för att hämta värdesaker och husdjur är det fortfarande mycket som är osäkert.

– Det är ett så stort område att det är svårt att förutse var magman kan komma upp. Det finns teorier om att det skakat en bit ifrån det nuvarande området och att det kan lätta på trycket. Det vore ju jättebra.

Väldigt sårbart

Eftersom magman fortfarande är eller har varit väldigt nära Grindavík har samhället blivit väldigt sårbart, säger Jakob Vegerfors.

– Även om den inte kommer upp där nu vet jag inte när och hur man kommer att kunna lita på att det inte händer – om man pratar veckor eller månader. Det är väldigt svårt att ta till sig.