Maken åtalas för mordet på nyblivna mamman Somayyeh

Efter sju månaders sökande hittades den försvunna småbarnsmamman Somayyeh på botten av havet.

Hon hade bara hunnit varit mamma i sex månader då hennes make misstänks ha strypt henne till döds.

Nu åtalas han för mord och barnfridsbrott.

– Det är skönt att vi kommit ett steg närmare mot rättvisa men inget av detta ger oss min syster tillbaka, säger hennes bror.

Åtalet som väcktes idag i Solna tingsrätt kom nästan ett år efter att 40-åriga Somayyeh, eller Sasha som hon kallas av sin familj, försvann den 12 februari ifjol.

Maken, en 44-årig tidigare ostraffad man, åtalas nu misstänkt för att med händerna och ett snöre ha strypt henne till döds dagen efter försvinnandet.

Han åtalas även för grovt barnfridsbrott då man misstänker att han och Somayyehs son bevittnade mordet. Sonen fick även följa med när 44-åringen därefter rullade in Somayyehs kropp i en matta och dumpade kroppen i en havsvik vid Kvarnholmen i Stockholm.

Somayyeh med sin lilla dvärgtax Melker. ”Hon hade ett hjärta stort som ett litet barn, alla fick plats i det”, säger brodern Mojtaba.
Somayyeh med sin lilla dvärgtax Melker. ”Hon hade ett hjärta stort som ett litet barn, alla fick plats i det”, säger brodern Mojtaba.

Gick hem från jobbet – försvann

Där kom det att ta sju månader innan hon hittades, på 20 meters djup, efter att maken till slut erkände var han gjort av kroppen enligt Aftonbladets uppgifter.

De sista bilderna av Somayyeh, tagna av en övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm, visar hur hon går av tåget på väg hem från sitt jobb som operationssjuksköterska.

Hemma väntar hennes sex månader gamla son och 44-årige make.

Men efter att den ögonblickbilden tagits av henne var hon som uppslukad av jorden.

Stora sökinsatser inleddes efter Somayyeh. Ingen trodde hon försvunnit frivilligt från den son som hon älskade över allt och som hon under så många år kämpat för att få.

”Att se henne så...”

Men alla sökinsatser var fruktlösa.

Somayyehs familj fick inte se henne igen förrän i september, då liggandes död på en bår på ett bårhus.

Hennes bror Mojtaba säger att den sista gången han såg sin syster har etsat sig fast i hans minne och det är en bild han inte vill ha där.

För när Somayyeh väl hittades hade hon legat på botten av Saltviken i sju månader. De vita blommor han och familjen lade runt hennes kropp kunde inte på något sätt mildra det de såg där på bårhuset.

– Att se henne så... Att veta att hon dödats och sedan dumpats sådär är fruktansvärt. Hatet i mig växte.

Sista gången Somayyeh sågs var den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.
Sista gången Somayyeh sågs var den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.

Till en början påstod hennes make, den nu åtalade 44-åringen, att han inte visste vad som hänt Somayyeh. Han menade att hon bara försvunnit.

Men till slut, efter att ha suttit häktad under många veckor, erkände 44-åringen att han dödat Somayyeh även om han inte medger mord då han menar att han inte hade uppsåt att döda. Han berättade även var han kastat hennes kropp i vattnet.

Exakt hur Somayyeh och maken hade det i sitt förhållande är ännu oklart. Under utredningens gång har Somayyehs familj fått veta att maken tidigare anmälts för att ha utsatt Somayyeh för våld, anmälningar som även ingår i förundersökningen, men det var inget hon sagt till dem.

– Jag hade önskat att hon berättat för mig, så jag hade kunnat göra något. Hon visste ju att hon kunde prata med oss men Sasha var stolt, hon vill klara sig själv, har hennes bror Mojtaba tidigare berättat.

”Mördats på grund av en självisk man”

När polisen meddelade dödsbudet till Somayyehs mamma rasade hennes värld.

– Jag borde inte behöva begrava mitt barn. Det borde vara mitt barn som begraver mig. Min dotter som vigde sitt liv åt att hjälpa andra har mördats på grund av en självisk man. Var ligger rättvisan i det, har mamman tidigare sagt till Aftonbladet.

Somayyeh är en av elva kvinnor som under 2022 misstänks ha mördats av en man hon en gång älskade.

Sedan Aftonbladet inledde sin granskning av Dödade kvinnor, där vi räknar varje kvinna som mördas inom nära relation, har 354 kvinnor dödats mellan åren 2000 och 2022.

Länk till samlingssidan
Publisert:

LÄS VIDARE