Därför har Google Maps försvunnit

Publicerad 2024-04-07

Har du fortfarande kvar din gamla, hederliga papperskarta? Nu kan det vara dags att plocka fram den igen.

Detta för att Google Maps inte längre dyker upp i sökfunktionen på Google.

Anledningen är en ny EU-lag.

När du söker efter exempelvis en restaurang på Google är du säkert van vid att få upp en liten karta där du kan klicka dig vidare till Google Maps.

Men det gäller inte längre om du söker på din dator. Nu är kartan bara en liten ruta i högra hörnet, som inte heller är klickbar. Även fliken, som tidigare fanns högt upp bland sökresultaten, har tagits bort.

Anledningen är en ny EU-reglering, rapporterar bland annat DN. Den heter Digital Markets Act (DMA) och påverkar vad de stora techföretagen får göra. Det är mycket som regleras i DMA, men det som påverkar just Google Maps är en reglering om konkurrens.

Två olika tjänster

Sökmotorn Google och kartfunktionen Google Maps är nämligen två olika tjänster.

Eftersom Google är en av de mest använda sökmotorerna så har Google Maps fått åka snålskjuts genom att alltid följa med i sökresultat.

Nu har Googles ägarbolag, Alphabet, bedömt att det strider mot DMA.

När DMA trädde i kraft gjorde Google ett blogginlägg om vad som gäller, men där nämnde man inte förändringen. Företaget bekräftar dock ändringen i ett svar till en användare på X.

Bryter ett företag likt Alphabet, ägarbolaget till Google, blir det saftiga böter. Tio procent av hela omsättningen första gången, 20 procent vid upprepade regelbrott.

Alphabet omsätter ungefär tre gånger mer än Sveriges statsbudget, enligt DN.

Följ ämnen i artikeln