Svenska Ida, 21, i New York om skräcken för ”The knockout game”

Publicerad 2024-04-06

Fenomenet som kallas ”The knockout game” har funnits i 30 år och kan vara en myt.

Nu sprids det återigen vittnesmål om en okänd man som slumpmässigt slår tjejer i ansiktet på New Yorks gator.

– Det är ju sjukt obehagligt, säger svenska Ida Karlsson som bor i staden.

I två års tid har svenska Ida Karlsson pluggat i New York i USA.

Hon beskriver staden som cool och häftig, men säger att det finns nackdelar med att bo där.

Bland annat på grund av rädslan över vad som kan hända på New Yorks gator. För den senaste tiden har hon utvecklad en ny rädsla – för att bli slagen i ansiktet av en okänd man.

– När jag går på gatan är jag alltid på min vakt , säger Ida Karlsson, 21.

”The Knockout game”

Ida Karlssons nya rädsla kommer efter vittnesmål på Tiktok om en man som slumpmässigt slår tjejer och kvinnor i ansiktet på gatorna i New York.

Attackerna kallas för ”The knockout game”. Spelreglerna går ut på att slå främlingar medvetslösa på gatan, rapporterar The Guardian.

En av dem som drabbats är ”The real housewives of New York city”-stjärnan Bethenny Frankel, 53.

Ida Karlsson.

”Det är helt galet, men det hände mig för några månader sedan. Jag tyckte det var för pinsamt för att berätta om det då”, skriver hon på Tiktok.

Men polisen i New York säger att det inte går att veta om det finns ett samband mellan alla attacker som nu fått spridning.

De vet inte heller om de söker efter en eller flera gärningsmän.

– Det är ju verkligen synd om de här tjejerna. Men jag är inte alls förvånad. Det sker jättemycket våld på New Yorks gator, säger Ida Karlsson.

30 år gammal trend – eller myt?

Men ”The knockout game” som fenomen är en gammal myt, menar Chris Ferguson. Han är professor vid Stetson University i USA.

– Kvinnor blir utsatta för trakasserier och våld på stadens gator varje dag. Men larmen i sociala medier är inte tillräckliga bevis för en våldstrend som ”The knockout game”, säger han till The Guardian.

Han säger också att fenomenet funnits i 30 år. Och får nytt liv och uppmärksamhet omkring var femte till tionde år.

Bethenny Frankel.

– Det här sprids för att orsaka moralpanik. ”The knockout game” knyter an till folks rädslor. Framför allt folks rädslor för tonårspojkar. Och ofta finns det element av rasism i detta, vilket gör att detta är ett sätt att sprida rädsla för svarta tonårspojkar.

Ida Karlsson berättar att hon själv upplevt obehagliga situationer på New Yorks gator.

– Folk kan vara väldigt aggressiva här. De kan ställa sig och skrika på sig själva och andra andra. Det kan vara ganska stökigt.

Hur tänker du kring att det rapporteras om ”The knockout game” som en myt?

– Jag tänker att det inte kanske är en korrelation mellan att de här tjejerna har blivit slagna och att det måste vara något som heter "The Knockout Game". Men de här tjejerna har ju blivit utsatta för våld på gatan och det är ju sjukt obehagligt.

Följ ämnen i artikeln