Världens äldsta läppstift hittat av iransk polis

Publicerad 2024-02-22

Halilfloden i iranska Jiroft svämmade över sina bräddar 2001 och blottlade antika gravar.

Plundare var snabbt på plats och tömde dem.

Nu har polis lyckats spåra världens äldsta läppstift.

Det mystiska cylinderformade föremålet hittades för flera år sedan. Men först nu är analysen av den klar, skriver Världens historia.

Forskarna uppger att den innehåller spår av flera färgade mineraler som kan ha använts som kosmetika, ett läppstift. Bland annat har man hittat spår av det rödaktiga ämnen hematit, som mörkats med de båda mineralerna manganit och braunit. Det fanns också spår av mineraler som kunde skapa lila färg i läppstiftet och vegetabiliskt vax.

Läppstiftet tillhör nu Jiroft Archaeological Museum, som har den största samlingen av föremål från bronsålderskulturen.

Men enligt forskarna skapar 80 procent av ingredienserna en mörkröd färg. Inte mycket har ändrats sedan antiken med andra ord.

Enligt analyserna är det från från 1936 och 1687 fKr och det äldsta läppstiftet i världen. Tidigare har man hittat en avbildning av ett läppstift från 1150 fKr, på en egyptisk papyrus.

Enligt sumeriska källor kan rika män och kvinnor ha krossat ädelstenar och lagt dammet från krosset på sina läppar redan 3000 fKr. Men man har aldrig tidigare hittat ett så gammalt stift som kunde appliceras på läpparna.

Fyndet betyder nödvändigtvis inte att läppstiftet uppfanns i Iran.

Så vitt vi vet just nu är detta det tidigaste beviset på denna uppfinning. Men som arkeologer vet vi att varje gång man tror att man hittat det tidigaste beviset på något så kommer det snart en annan artikel som hävdar att man gjort en tidigare upptäckt, säger professor Massimo Vidale, en av studiens författare och professor i arkeologi vid universitetet i Padua i Italien, till sajten Bored Panda.

Forskarnas resultat är publicerat i tidskriften Nature.

En mikroskopvy över läppstiftets sammansättning.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln