Jakt på Loch Ness-monster lockar hundratals

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2023-08-26

I Skottland har hundratals människor samlats för det största sökandet efter det så kallade Loch Ness-monstret på över 50 år – och yngre talanger är extra välkomna.

– Vi letar efter blivande monsterjägare, säger amatörforskaren Alan McKenna till BBC.

200 entusiaster och amatörforskare samlas i helgen vid stranden vid insjön Loch Ness i de skotska högländerna i hopp om att få en skymt av det gäckande sjöodjuret Nessie, skriver The Guardian.

Ytterligare 300 personer runt om i världen kommer också att kunna delta digitalt i sökandet – som är det mest omfattande under de senaste 50 åren – via en livesändning.

Även drönare, utrustade med infraröda kameror, och en hydrofon, som kan upptäcka akustiska signaler under vattenytan kommer att användas under evenemanget.

”Letar efter blivande monsterjägare”

Yngre talanger är extra välkomna att delta i sökandet efter Nessie, påpekar Alan McKenna från amatörforskarlaget Loch Ness Exploration.

– Vi vill att folk runt om i världen ska kunna hjälpa till – och vi letar efter blivande monsterjägare som kanske upptäcker något märkligt på livesändningen, säger han till BBC.

Det påstådda sjöodjuret ska, enligt sägnen, ha siktats i Loch Ness redan för 1 00 år sedan – men jakten på vad som eventuellt kan dölja sig i de mörka vattnen tog fart först 1933.

Då ska Aldie Mackay, ägare till Drumnadrochit-hotellet – som är granne med sjön – en kväll ha berättat för en grupp förbluffade gäster att hon fått syn på en ”valliknande varelse” i vattnet, skriver The Guardian.

Därefter har nära 1 000 personer påstått sig ha fått en skymt av Nessie – och området på det skotska höglandet har också förvandlats till en populär turistattraktion.

Många teorier

Mer eller mindre fantasifulla och trovärdiga förklaringar kring vad eller vem som eventuellt kan dölja sig under vattenytan har också dykt upp under årens lopp.

Enligt en av de många teorierna ska det handla om en förhistorisk dinosaurie – medan andra i stället gjort gällande att den påstådda varelsen skulle kunna vara en ovanligt stor mal, en säl med mycket lång hals – eller en jättelik ål.

2003 sjösatte BBC en omfattande undersökning av Loch Ness-sjön, där man utan resultat scannade av hela vattenområdet med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

Vetenskapsmän knutna till projektet konstaterade också senare att Nessie med största sannolikhet inte är mer än en ovanligt seglivad myt.