Statsministern: Rena avrättningar

TT

Publicerad 2023-10-13

"Det är helt förfärliga händelser", säger statsminister Ulf Kristersson om dödsskjutningen i Tullinge söder om Stockholm.

Statsminister Ulf Kristersson (M) fördömer dubbelmordet i Tullinge. Det förefaller vara rena avrättningar baserat på släktskap till gängkriminella, påpekar han.

– Det finns inte en chans i världen för polisen att bevaka alla de människorna dygnet runt, så det är en extremt allvarlig situation.

Ulf Kristersson, som befunnit sig på ett försvarstoppmöte på Gotland, kommenterar skjutningen i Tullinge där två kvinnor under natten sköts ihjäl:

– Det är helt förfärliga händelser, säger han på plats i Visby.

De två kvinnorna var 20 och 60 år gamla.

– Det förefaller vara rena avrättningar, att någon tar sig in i en villa och skjuter ihjäl två kvinnor. Det är helt fasansfullt. Det understryker en utveckling vi har haft där gängen går på anhöriga och nära eller avlägset anhöriga, säger Kristersson.

”Vi kommer inte ge oss”

Det finns inte en chans för polisen att vara på alla ställen samtidigt, säger statsministern.

– Man kan bara föreställa sig hur många människor som just nu är livrädda hela tiden, för att de på något vis, någon gång, har på något slags släktskap med människor i organiserad kriminalitet.

Enligt Kristersson behöver man kunna använda ”samhällets samlade resurser” för att stoppa de kriminella gängen.

– Vi kommer inte att ge oss förrän de är besegrade, säger han.

Kristersson har under dagen träffat Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på Gotland. Då fick han frågor om den svenska kriminaliteten.

– Numera får man alltid frågor från andra kollegor: vad är det som händer? Jag brukar beskriva både vad som händer och vad vi gör för att stoppa dem, säger Kristersson och nämner kameraövervakning.

Har sett Sverige som säkert

Storbritannien har förhållandevis hög kameraövervakning, något som var kontroversiellt i landet tidigare men inte längre, enligt Sunak.

– Vi är beredda att gå väldigt långt, längre än vad Sverige gjort förut och snabbare eftersom situationen är så allvarlig, säger Kristersson.

Estlands premiärminister Kaja Kallas befinner sig också på Gotland och säger så här om skjutningarna i Sverige:

– Det är väldigt stressande att läsa om, för vi har alltid betraktat Sverige som det mest säkra och trygga landet. Det är väldigt oroande så klart.