SMHI varnar: Svarthalka i stora delar av landet

NYHETER

Blixthalkan slog på morgonen till i Västsverige och orsakade flera allvarliga olyckor.

Nu varnar SMHI för svarthalka i stora delar av landet.

– Anpassa körsätt och hastighet, säger Stefan Gustafsson hos polisen i region Väst.

1 av 3 | Foto: Läsarbild
Bussen kolliderade med en personbil.

Natten till torsdag bjöd på klar himmel i delar av västra Götaland och nordöstra Svealand. Temperaturen höll sig under nollan på natten, men steg sedan under morgonen.

– När det sen regnar på morgonen, kyler luften inte ned regnet tillräckligt för att det ska bildas snö. Vattnet fryser först när det träffar den kalla marken. Då bildas det ett mycket halt vägunderlag, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

20-tal olyckor på några timmar

På torsdagsmorgonen skapade detta väglag besvärligheter i trafiken. Inom loppet av några timmar inträffade ett 20-tal avåkningar, krockar och incidenter i Värmland och Västsverige.

En buss med ett 50-tal passagerare ombord kolliderade vid middagstid med en personbil i Karlskoga i Värmland.

– Bussen har på grund av halkan glidit in i personbilen och står nu och blockerar en del av vägbanan, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap, till Nya Wermlands-Tidningen.

Nu ser svårigheterna ut att nå längre upp i landet.

Både Trafikverket och SMHI varnar för att regn som faller på kalla vägbanorna kan ge plötslig ishalka under eftermiddagen och kvällen.

Polisen uppmanar: Anpassa körsättet

På riksväg 40 i närheten av Borås inträffade tre olyckor under kort tid i morgonrusningen. De orsakade långa köer men enligt polisen finns ännu inga rapporter om allvarligare personskador.

– Vi uppmanar bilister att anpassa körsätt och hastighet efter det rådande väglaget, sa Stefan Gustafsson, informatör vid polisen i region Väst till TT.

Halkan sprider sig

Under torsdagseftermiddagen kommer det underkylda regnet att sprida sig västerut. SMHI har därför gått ut med en klass 1-varning för flera orter i mellersta Sverige.

Och väderläget kan komma att hålla i sig under resten av veckan.

– Det kommer att vara fortsatt milt i luften under dagarna, med inslag av underkylt regn, säger Lasse Rydqvist.

I början av nästa vecka, väntas kallare luft svepa in mot landet.

– Framförallt i Norrland kan det komma att snöa mycket på söndag kväll. Så det blir väl bra för dem som har sportlov, säger Lasse Rydqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Norrland

Svealand