Donald Trumps utspel om Sverige

”Nej, Rosengård är ingen krigszon”

Frilansjournalisten om sin ”farliga” helg i Malmö

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

MALMÖ. Efter tre dagar konstaterar frilansjournalisten Tim Pool att Malmö är en ganska lugn stad.

Konservativa krafter i USA som har velat utmåla Sverige som ett farligt land har definitivt fel, säger han.

– Jag har bevisat att det inte är en krigszon i Rosengård. Vi kunde gå omkring med stora kameror utan att något hände. Och vita kvinnor blir inte attackerade, säger amerikanen Tim Pool.

Efter Trumps uttalande om Sverige twittrade Paul Joseph Watson, redaktör för den konservativa konspirationssajten Infowars, ut en utmaning: Åk till problemområden i Sverige om du vågar och se om du klarar av det. Den amerikanske frilansjournalisten Tim Pool blev antagen och fick 2 000 dollar till resa och logi.

Pool har nu spenderat tre och en halv dag i Malmö och merparten av tiden i Rosengård. Lördagsnatten sov Tim Pool i en lägenheten där.

Åt lasagne

– Det var väldigt utmanande. Vi åt lasagne och choklad och arbetade lite. Det som var mest utmanande var att äta lasagne, säger Tim Pool lite sarkastiskt.

Researchen har bestått av att prata med olika människor som bor i problemområden och att själv gå runt för att se vad som händer. Tim Pool menar att de konservativa i USA har fel när de utmålar Rosengård som en farlig plats.

– Det typiska svaret jag har fått är att ”ja, det finns brottslighet”. Men att det är mest de kriminella som själva råkar ut för det. Visst förekommer det en del butiksrån men den grova brottsligheten drabbar mest kriminella.

Det våldsammast han själv upplevde var att någon gav honom långfingret.

– Någon skrek åt oss och gav oss fingret. Det var det enda. Sedan var det en restaurangägare som sa åt oss att gå för att han inte ville ha några journalister där inne. Men värre än så var det inte.

Ger råd till Sverige

– En av utmaningarna som Sverige har är att integrera flyktingarna. Man måste undvika att det bildas områden där det bara bor en typ av människor.

Tim Pools egen erfarenhet från hemstaden Chicago är att det skapar fattiga områden och barriärer mellan människor, det föder rädsla och rasism.

– Därför förvånar det mig inte att folk tror att det är mycket brottslighet i sådana områden, de som bor där blir ”de andra”, några som folk inte förstår, vilket skapar rädsla.

Men nu får de konservativa i USA backa, säger Tim Pool. Vita män blir inte attackerade i Rosengård, vita kvinnor blir inte antastade. Och det finns definitivt inga ¨”no-go”-zoner i Malmö.

– Det är i stället där som polisen har högst närvaro. Det berättade en lokalpolitiker för mig.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Malmö är paradiset i jämförelse med Chicago”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps utspel om Sverige

Rosengård

Malmö

USA