Ryssland: Bombning av ”terrorfabrik” orsakade gasläcka
Publicerad 2017-04-05
Syriska regimen bombade ett förråd där rebeller gömt kemiska vapen.
Det var det som orsakade gårdagens massaker, säger de ryska myndigheterna.
Samtidigt föll nya bomber över platsen på onsdagen.
Enligt det ryska försvarsdepartementet läckte gasen ut när syriskt stridsflyg anföll ett lager för kemiska vapen – ”en terrorfabrik” – som kontrollerades av rebellerna, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Den ryska regeringen är allierad med den syriska regimen och bistår armén med bombflyg, vapen och finansiering. De har tidigare vägrat att godkänna FN-resolutioner som skulle ha pekat ut Assad-regimen som ansvarig för attacker med kemiska vapen.
Attacken i staden Khan Sheikhun, i den rebellkontrollerade provinsen Idlib, skedde i går morse.
– Vid 6.30 den här morgonen attackerades Khan Sheikhoun med gaser som vi misstänker kan vara sarin och klorin, sa Mounzer Khalil, chef för Idlibs hälsomyndighet vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Hur många som dog av den giftiga gasen är inte helt klart. Enligt AFP har 72 personer, de flesta civila, dödats. 20 av dem ska vara barn.
Kan stiga
”Även 17 kvinnor finns bland de döda och dödsiffran kan stiga ytterligare eftersom det fortfarande finns människor som saknas”, skriver oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
Idag utfördes minst fem nya bombattacker, enligt nyhetsbyråer.
Bilderna på barn som desperat kämpar för att få luft medan de spolas av med vattenslangar väckte vrede i hela världen. Västmakterna pekade ut president Bashar al-Assad som ansvarig, då endast den syriska regimen och Ryssland har tillgång till bombflyg. De har också tidigare bombat Idlib, ett fäste för den väpnade oppositionen.
Syriska militärkällor nekar till att man ska ha utfört attacken, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Extrainsatt krismöte
– Armén har inte och använder inte dessa vapen, varken i dåtid eller i framtiden, eftersom vi inte har vapnen från första början, säger militärkällan till nyhetsbyrån.
Regeringsstyrkor och allierade miliser har upprepade gånger anklagats för att använda kemiska vapen, senast i Hamaprovinsen för bara några dagar sedan, men uppgifterna dementeras av Damaskus.
I en rapport från FN förra året pekades både Assadregimen och terrorsekten IS ut som skyldiga till att ha använt kemisk krigsföring.
FN ska nu utreda misstänkta krigsbrott. I dag samlas också säkerhetsrådet för ett extrainsatt krismöte. I dag hålls också ett möte i Bryssel där man ska diskutera Syriens framtid.