”Min dotter glömdes bort – hittades drunknad”

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
NYHETER

Multihandikappade Julia, 20, hittades livlös i ett badkar på sitt elevhem.

Hennes mamma är kritisk mot hemmets tillsyn av dottern – polisen har upprättat en anmälan om vållande till annans död.

– Hon glömdes bort i badrummet och hittades sedan drunknad, säger mamman Jeanette.

Julia var 20 år gammal och gick på en gymnasieskola i Örebro. Hon bodde på ett elevhem på grund av sina särskilda behov.

– Hon var döv och flerhandikappad och behövde hjälp med i princip allt. Jag kände mig trygg med att det fanns personal på elevhemmet som hade ansvar för henne, säger hennes mamma Jeanette.

Julia tillbringade helgen före sin död hemma hos sin mamma.

– Hon pratade om sina mål och drömmar om att ta studenten och att få komma ut i livet. För henne var det att bo på ett gruppboende med daglig verksamhet. Hon längtade så mycket efter det, säger Jeanette.

Det var sista gången de träffades.

Hittades drunknad

Vid 20.30-tiden måndagen den 23 januari i år gick Julia in i ett badrum på elevhemmet för att ta ett kvällsbad.

Tjugo minuter senare upptäcktes hennes livlösa kropp i badkaret av personal på boendet, enligt polisen.

Mamman tror att Julia slog i huvudet när hon försökte ta sig ur badkaret på egen hand, och därför hamnade i vattnet.

– Hon kunde inte ropa på hjälp. Det enda jag fick veta var att personalen reagerade på att hon hade varit i badrummet länge. Hon glömdes bort i badrummet och hittades sedan drunknad, säger Jeanette.

Polisen i Örebro har ingen klar bild över vad som hände när Julia var ensam i badrummet men uppger att det fanns tecken i ansiktet som tyder på att hon kan ha slagit i huvudet före sin död.

Mamman Jeanette menar att elevhemmet brustit i tillsynen av Julia.

– Hon var ensam i badrummet även hemma men jag stod alltid utanför med dörren på glänt och lyssnade så att allt var bra. Här har de inte haft någon tillsyn alls, säger hon.

”Fruktansvärd sorg”

Under måndagen anmälde mamman elevhemmet till inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Det är en fruktansvärd sorg men för hennes skull måste jag orka ta de här processerna, säger hon.

Tre dagar efter Julias död blev Åsa Berggren, utredningschef vid lokalpolisområde Örebro, kontaktad av en överläkare vid avdelningen för patologi på universitetssjukhuset.

– Överläkaren tyckte inte att man kunde koppla hennes död till en del av den historik som finns och tyckte att det rörde sig om ett onaturligt dödsfall, säger hon.

Anmälan om vållande till annans död

Under dödsfallsutredningens gång väcktes frågor om oaktsamhet i samband med tillsynen av Julia.

Under måndagen, efter kontakt med Julias mamma, upprättade polisen en anmälan om vållande till annans död för att polisen ska kunna utreda om något fel begåtts. Den utredningen kommer att skötas av utredningssektionen vid polisen i Örebro län, uppger Berggren.

Vad har ni fått för bild av Julias sista tid?

– Jag tror att alla är ganska överens om att hon varit själv i badrummet. Sedan huruvida hon skulle vara det eller inte kan inte jag svara på, säger Åsa Berggren.

Kommunchefen: ”Olyckligt och tragiskt”

Charlotta Karlsson-Andersson är förvaltningschef vid Örebro kommun. Hon uppger att man lämnat in en egen anmälan till Ivo.

– Det är naturligtvis otroligt olyckligt och tragiskt på alla sätt och vis. Vi har rutiner för att tillgodose den tillsyn och de behov som varje elev har. Vi vill säkerställa att våra rutiner har varit tillfyllest och har därför gjort en anmälan till inspektionen för vård och omsorg, säger hon.

Förvaltningschefen vill inte svara på specifika frågor om Julias fall på grund av polisutredningen.

Kan du se någonstans där ni brustit i rutinerna den 23 januari?

– Jag kan inte uttala mig om det eftersom det pågår en polisutredning. Sedan kommer naturligtvis Ivo också att titta på utredningen som vi lämnar in till dem, säger Charlotta Karlsson-Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM