USA:s flyganfall mot Syrien

Donald Trump om attacken mot Syrien

Håller president Assad ansvarig: ”Bebisar blev brutalt mördade”

Av: 

Torbjörn Ek

NYHETER

WASHINGTON. Kemgasattacken fick Donald Trump att avfyra 59 missiler mot Syrien.

– Det ligger i USA:s högsta säkerhetsintresse att förebygga och förhindra spridningen eller användningen av dödliga kemiska vapen, säger USA:s president.

Sent på torsdagskvällen, lokal tid, informerades Donald Trump av USA:s försvarsminister James Mattis om resultatet av missil-attacken mot Syrien.

Därefter pratade han med närvarande press från sin lyxresort Mar-a-Lago i Florida, där han just nu gästas av Kinas president för bilaterala förhandlingar som kommer att fortsätta under fredagen.

”I USA:s högsta säkerhetsintresse”

– I natt beordrade jag ett riktat militärt anfall på det flygfält i Syrien som kemvapenattacken avfyrades ifrån. Det ligger i USA:s högsta säkerhetsintresse att förebygga och förhindra spridningen eller användningen av dödliga kemiska vapen, säger Trump under den korta presskonferensen.

– Assad tog livet av hjälplösa män, kvinnor och barn. Det var en långsam brutal död för så många. Till och med vackra bebisar blev brutalt mördade under attacken.

Informerade Ryssland före attacken

Tjänstemän uppger för CNN att Donald Trump inför attacken sökt godkännande från en rad länder innan de gick till angrepp. Även Ryssland informerades. Ryssland har flera gånger hävdat att det inte finns några bevis för att Bashar al-Assad legat bakom kemvapenattacken.

– Det finns inget tvivel om att Syrien använde sig av förbjudna kemiska vapen, bröt mot sina skyldigheter under kemvapen-konventionen och och ignorerade uppmaningar från FN:s säkerhetsråd. Åratal av tidigare försök att förändra Assads agerande har misslyckats, och det dramatiskt. Som ett resultat har flyktingkrisen fortsatt att fördjupas och regionen fortsatt att destabiliseras, vilket hotar USA och våra allierade, sa Trump under presskonferensen.

I talet riktade sig Trump även mot andra världsledare.

– I kväll uppmanar jag alla civiliserade nationer att ansluta för att försöka avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien, och för att få ett slut på all form av terrorism, säger Trump.

Tillerson: ”Ryssland har misslyckats”

Enligt CNN fanns rysk militär på den syriska flygbasen när den attackerades. Men de amerikanska robotarna var programmerade att inte träffa de delar av basen där ryska styrkor befann sig, uppger Reuters.

Den amerikanska utrikesministern Rex Tillerson, som är med Donald Trump i Florida, säger enligt nyhetsbyrån AP att ”Ryssland har misslyckats” med att förhindra kemvapen i Syrien.

– Vi anser att anfallet var proportionerligt, säger Tillerson som också betonar att USA inte sökte godkännande från Ryssland före attacken, även om landet informerades.

– USA hoppas nu att jobba med internationella partners för att stabilisera delar av Syrien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför attackerade Trump Syrien

ÄMNEN I ARTIKELN

USA:s flyganfall mot Syrien

Donald Trump

Syrien

Bashar al-Assad

James Mattis

USA