Peter Springare

Peter Springare utreds för nya brottsmisstankar

Av: 

John Granlund

NYHETER

Den uppmärksammde polisen Peter Springare i Örebro utreddes för hets mot folkgrupp – men förundersökningen lades ner. 

Nu har Särskilda åklagarkammaren fått in en ny polisanmälan – om olagliga dataslagningar i polisens register, rapporterar SVT.

Som svar går Peter Springare nu till attack mot sin arbetsgivare: ”Det är ju så det fungerar inom Polismyndigheten”.

Polisen Peter Springare.

Polismyndigheten ligger bakom den nya anmälan gällande brottsmisstankar mot den omstridde polisen Peter Springare. Anmälan hanteras nu av Särskilda åklagarkammaren som utreder misstänkta brott där bland annat poliser är misstänkta.

– Man har anmält honom eftersom att man misstänker att han har gjort slagningar (i polismyndighetens datorer, reds anm) som han inte varit behörig att göra, säger chefsåklagaren Lina Lithner till SVT.

Presenterade bevis

Hon uppger att det kan vara frågan om både dataintrång och tjänstefel som kan misstänkas. Anmälan kom enligt SVT dagen efter att Peter Springare fått en debattartikel publicerad i lokaltidningen Nerikes Allehanda. I anslutning till anmälan kom kunde Polismyndigheten även presentera bevismaterial, uppger åklagaren.

– Jag har begärt ut mer material från myndigheten, efter det tar jag ställning till om vi går vidare med ärendet eller inte, säger Lina Lithner.

I ett sms till Aftonbladet bemöter Peter Springare anmälan som riktats mot honom. Han uppger att han inte känner till polisanmälan men att han inte är förvånad: ”Polismyndigheten gräver vidare, som utlovat, för att om möjligt hitta något som de kan hänföra till något brottsligt. Jag kan tänka mig att de tillsatt en ordentlig resurs för att hitta något. I synnerhet som de misslyckades med anmälningen om hets mot folkgrupp. Det är ju så det fungerar inom Polismyndigheten”.

Han uppger att han kommer att agera om han blir delgiven misstanke om brott: ”Då kommer jag naturligtvis titta på detta i särskild ordning”.

Uppmärksammat inlägg

Bakgrunden till uppmärksamheten kring polismannen Peter Springare från Örebro är ett inlägg han publicerade på Facebook för några veckor sedan som fick stor spridning. I inlägget beskrev han hur nästan samtliga misstänkta i de ärenden han utredde hade ”utländska namn”.

Vissa anklagade Peter Springare för att gå högerextrema gruppers ärenden medan andra hyllade honom. På kort tid fick en Facebookgrupp till stöd för den kontroversielle polisen omkring 200 000 medlemmar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Ex-polischefen om Springares utspel

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Springare

Örebro